LoginRegister
Home » News Archive » Other News » U planu izgradnja spomenika veteranima Odreda policije Bosna u parku pored Druge gimnazije
A+ R A-
22-03-2017

U planu izgradnja spomenika veteranima Odreda policije Bosna u parku pored Druge gimnazije

Rate this item
(9 votes)

spomenik veteranima_odreda_policije_bosnaNačelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je urbanističku saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna generalnom sekretaru Udruženja Željku Paniću.

Spomenik će se nalaziti u parku pored Druge gimnazije, odnosno preko puta bivše Američke ambasade. Odluku o podizanju spomenika na inicijativu pomenutog Udruženja, donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju ovog spomenika osigurala Općina Centar. Idejno rješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je poznati konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba. Prema njegovom idejnom prijedlogu, grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu.

Panić se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

"Općina Centar ima sluha i zna šta su borci učinili tokom proteklog rata. Odred policije „Bosna“ imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život, a nekoliko stotina ih je ranjeno. Očekivali smo da ćemo dobiti saglasnost, ali ipak je drugačije kada papir imamo u ruci", istakao je Panić.

Muhamed Gafić, vođa tima za izgradnju spomenika također je izrazio zahvalnost načelniku Ajnadžiću na svemu što je u proteklom periodu učinio kako bi realizacija ovog projekta započela u što skorije vrijeme.

"Mi smo do sada dobivali podršku i od onih od kojih je nismo očekivali, ali podrška Općine Centar, odnosno načelnika Općine u kojoj će se nalaziti spomenik, zaista nam mnogo znači", kazao je Gafić.

Ajnadžić je naglasio da su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili dobiti spomenik koji će podsjećati na značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Izuzetno sam obradovan što smo kao lokalna zajednica mogli dati svoj doprinos ovom izuzetno značajnom projektu. U narednom periodu planiramo uređenje kompletne Alipašine ulice, kako bi ona postala jedna od najreprezentativnijih ulica u užem gradskom jezgru", dodao je Ajnadžić.

(sa-c.net)