LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » RS konacno pocinje radove na Koridoru 5C, prihvaceno zaduzenje od 70 miliona eura
A+ R A-
23-03-2017

RS konacno pocinje radove na Koridoru 5C, prihvaceno zaduzenje od 70 miliona eura

Rate this item
(6 votes)

autocesta radoviVlada Republike Srpske dala je saglasnost za kreditno zaduženje od 70 miliona eura u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje prve faze Koridora 5C od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka /Kostajnica/.

Data je saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u cilju kreditnog zaduženja u tom iznosu prema projektu izgradnje tog dijela koridora, saopšteno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću.

"Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj ukoliko ne budu operativna već odobrena grant sredstva WBIF-a. U slučaju da budu operativna grant sredstva, isto kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 i iznosilo bi 56.000.000 eura", navodi se u saopštenju.

Krajnji korisnik, dodaje se u saopštenju, i dužnik po kreditu bit će Javno preduzeće "Auto-putevi Republike Srpske" Banja Luka, a Republika Srpska davalac garancije.

"Tim za pregovore u ime Republike Srpske sačinjavat će predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i veza i Javnog preduzeća Auto-putevi Republike Srpske Banjaluka", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se i sa inicijativom za dodatnim kreditnim zaduženjem u svrhu završetka radova na projektu izgradnje autoputa od Banje Luke do Doboja.

Ministri su dali saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju i Evropskom investicionom bankom u cilju dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47.000.000 eura po projektu izgradnje auto puta Banja Luka-Doboj.

Projekat će se dodatno finansirati kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 37.000.000 eura i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10.000.000 eura.

"Vlada Republike Srpske se upoznala i saglasna je sa Programom rada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa finansijskim planom za ovu godinu", navodi se u saopštenju.

(Srna)