LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Trazi se idejno rjesenje uredjenja objekta Gradske kafane i trga u Zenici
A+ R A-
28-03-2017

Trazi se idejno rjesenje uredjenja objekta Gradske kafane i trga u Zenici

Rate this item
(4 votes)

zenica gradska_kafana_i_trg_aabh

Grad Zenica u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica organiziraju otvoreni anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta Gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta.

Projekat adaptacije Gradske kafane, treba ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta, izgrađenog u duhu internacionalne moderne, početkom sedamdesetih godina XX stoljeća, zajedno sa uređenjem javnog prostora koji ga neposredno okružuje (trga ispred i pored objekta).

Osnovni cilj konkursa jeste odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja, čija bi implementacija trebala omogućiti da se objektu povrati funkcija Gradske kafane, prostorna atraktivnost i bitnost u široj slici grada, vodeći računa o njegovom kontekstualnom značaju. Osim tretmana objekta, projektna rješenja trebaju ponuditi prijedlog uređenja javnog prostora ispred i pored objekta, vodeći računa o neposrednom okruženju, značaju javnog prostora za grad, njegovoj vezi sa unutrašnjim prostorom Gradske kafane i o mogućnosti primjerenoga uvezivanja ovog prostora sa trgom ispred Bosanskog narodnog pozorišta (BNP).

Na svojevrsan način ovaj konkurs predstavlja enterijersko-urbanistički izazov za projektovanje.

Opseg natječaja je  na nivou Bosne i Hercegovine, a pravo sudjelovanja na natječaju imaju  fizička lica (svi arhitekti i studenti arhitekture, državljani Bosne i Hercegovine) i pravna lica (sva pravna lica registrovana u Bosni i Hercegovini, koja su ovlaštena za pružanje usluga arhitektonskog projektovanja).

Sudjelovanje na konkursu se ne plaća.

(sa-c.net)