LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Pruzni prijelazi na velikom broju raskrsnica u katastrofalnom stanju
A+ R A-
29-03-2017

Pruzni prijelazi na velikom broju raskrsnica u katastrofalnom stanju

Rate this item
(7 votes)

pruzni prelaz

Prijelazi preko tramvajske pruge na raskrsnicama na Čengić-Vili, u Nedžarićima, Alipašinom Polju, Dolac-Malti potpuno su uništeni. Asfalt oko šina je dotrajao, nastale su ogromne rupe... Vozači su svaki dan izloženi opasnosti.

Kvalitetniji materijal

Većina prijelaza je u katastrofalnom stanju. Tako je, naprimjer, jedan od najgorih onaj na raskrsnici u Nedžarićima. Ogromne rupe su duž obje saobraćajne trake. Kako su nam kazali neki od vozača, na ovom prijelazu u svakom momentu čekaju da im otpadne točak. Slično je i na pružnim prijelazima na Alipašinom Polju, gdje je nedavno zabilježen slučaj da je vozaču pukla osovina i otpao točak.

Jedna od najopasnijih tačaka nalazi se na raskrsnici Gradačačke ulice i Bulevara Meše Selimovića u naselju Čengić-Vila.

To nam je potvrdio i vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević, koji je rekao da je, ako se želi dugoročnije riješiti problem, potrebno ugrađivati mnogo kvalitetniji materijal za drenažu oko šina. Zbog odlomljenog asfalta, kaže, nastaju rupe u koje točkovi mogu upasti, a vozila se prelaskom preko takve podloge habaju.

"Odlomljeni komadi nastali su usljed lošeg kvaliteta drenažnog materijala, jer asfalt popuca kada su veliki minusi. Treba napraviti kvalitetnu drenažu i šine upustiti u podlogu koja ima zaštitu od niskih temperatura. Česti su mrazevi tokom zime, a ovo sada je urađeno tako da se svake godine mora ponovo raditi. Mi imamo tehnologiju za to" - kaže Kovačević.

Projekt u pripremi

Iz GRAS-a navode da oni svakodnevno obilaze šine te da uposlenici Pogona održavanja tramvajske pruge obavljaju redovne preglede.

"Sanacija tramvajske pruge još je samo na papiru. Sanacija pojedinih pružnih prijelaza vršit će se u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve KS. Sanacija tramvajske pruge uvrštena je u strategiju i akcione planove Vlade i Ministarstva, tako da je u pripremi potrebna dokumentacija za ovaj projekt" - kazali su iz ovog preduzeća.

Pješački prijelazi preko šina

Na jednom od najfrekventnijih pješačkih prijelaza u gradu, na Marindvoru, građani se svakodnevno bore s velikim rupama i odlomljenim komadima asfalta prilikom prelaska. Jednako haotično je i na Dolac-Malti, gdje doslovno nedostaje red kamenih blokova uz prugu.

Za vrijeme kiša tu se naprave velike lokve, koje otežavaju kretanje pješacima.

(avaz.ba)