LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Sarajevsku Gradsku trznicu ce krasiti novi krov, fasada i osvjetljenje
A+ R A-
29-03-2017

Sarajevsku Gradsku trznicu ce krasiti novi krov, fasada i osvjetljenje

Rate this item
(5 votes)

gradska trznica_markthalle_sarajevo_2Ovoga mjeseca sarajevsku Gradsku tržnicu okružile su skele pri čemu je zaključeno da će ovaj stari i jedinstveni objekat uskoro osvježiti svoj dotrajali izgled.

Zgrada Gradske tržnice je renovirana posljednji put 1997. godine i od tada je uslijed vremenskih prilika i starosti objekta dobro stradala te se na nekim dijelovima počela i obrušavati.

S obzirom da je Tržnica proglašena historijskim nacionalnim spomenikom, a da njome gazduje sa istom KJKP Tržnice-pijace, preduzeće je zajedno sa direktorom Jasminom Terovićem odlučilo da se krene u sanaciju oštećene fasade i krova.

"Sredstva su osigurali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice-pijace. Radovi su počeli 2.3.2017. godine i predviđeni rok je 45 dana ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija ili zastoja radova radi vremenskih neprilika. Cijena izvođenja ovog dijela radova je 153.000,00 KM", rečeno je iz KJKP Tržnice-pijace.

Uz sam projekat obnove fasade pristupit će se i sanaciji stolarije na prvom i drugom spratu, bit će urađena iluminacija objekta te drugi poslovi vezani za vanjski izgled Tržnice što uključuje i restauraciju dekorativnih elemenata na objektu.

"Ovi radovi će se izvoditi sa modernim materijalima čime ćemo dobiti prirodnije boje, dugotrajniju fasadu i sl. Sanacijom Gradske tržnice Markale kao jednom od centralnih i bitnijih objekata u Kantonu Sarajevu ćemo doprinijeti stvaranju ljepšeg ambijenta za čitavo okruženje i naravno produžiti vijek trajanja ovom historijskom spomeniku", zaključeno je iz KJKP Tržnice-pijace.

(klix.ba)