LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Ove godine izgradnja brze ceste prema Travniku i dionice autoputa ka Pocitelju
A+ R A-
02-04-2017

Ove godine izgradnja brze ceste prema Travniku i dionice autoputa ka Pocitelju

Rate this item
(5 votes)

autoput bih_izgradnja_avaz

Projekti na izgradnji autoputa na Koridoru 5C u ovoj godini ukupne vrijednosti od blizu dvije milijarde maraka isplanirani su u “Autocestama FBiH”, potvrđeno je za “Avaz“ iz te državne kompanije.

Jug države

Iako su neki radovi već započeli, poput dionice Zenica Jug - Zenica Sjever, ali i dijela autoputa Svilaj - Odžak, naljeto se očekuju radovi i na izgradnji brze ceste prema Travniku, te konačno i dionice Koridora ka jugu države, tačnije Počitelju.

Riječ je o šest velikih projekata koji će od Federacije napraviti veliko gradilište, kaže nam Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“. Za većinu projekata su već osigurana sredstva i, kako ističe Terzić, jasna je finansijska konstrukcija.

Prema njegovim riječima, radovi na deset kilometara autoputa Svilaj - Odžak na Koridoru 5C, čija je ukupna vrijednost 40 miliona eura, u punom su jeku, kao i radovi na dionici prema Zenici (Donja Gračanica - Drivuša - Klopče) ukupne vrijednosti 100 miliona eura i dužine 5,8 kilometara.

"Na ovoj dionici je planirana i izgradnja dionice Drivuša – Klopče u vrijednosti od 15 miliona eura i ukupne dužine tri kilometra. Tu se priprema tenderska dokumentacija, kao i za poddionicu Donja Gračanica - Vraca dužine četiri kilometra, a radovi će koštati 80 miliona eura" - pojašnjava Terzić.

Kolosalni most

U pripremi za radove u ovoj godini su i tenderi za dionicu Počitelj - Buna ukupne dužine 7,2 kilometra. Planirano je da koštaju 30 miliona eura.

"Tender za radove na dionici Počitelj - Zvirovići, kako smo i najavili, ići će po skraćenoj proceduri, a očekujemo također da radovi krenu u ovoj godini. Ova dionica vrijedna je 100 miliona eura ukupne dužine 11,2 kilometra. Na toj dionici će biti izgrađen i kolosalni most Počitelj dužine 945 i maksimalne visine 100 metara" - kaže Terzić.

Kada je u pitanju brza cesta prema Travniku, Lašva - Nević Polje, spremno je 120 miliona maraka. Inače, ukupna vrijednost te dionice je 183 miliona eura, a dužina je 23,6 kilometra.

"Čim dobijemo pare od Vlade FBiH, krećemo u raspisivanje tendera. To će se, nadam se, desiti ubrzo" - očekuje Terzić.

Najskuplji tunel Prenj

„Autoceste FBiH“ na proljeće 2018. godine započet će i izgradnju tunela Prenj, čija je vrijednost 400 miliona KM, a dužina deset kilometara, i najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Pripremljena je kompletna studijsko-tehničku dokumentacija, a ukupna vrijednost izgradnje tunela i mostarske zaobilaznice je oko 550 miliona eura.

  • 40 miliona eura (10 kilometara)   Svilaj - Odžak     
  • 100 miliona eura (5,8 kilometara) Donja Gračanica -  Drivuša – Klopče   
  • 80 miliona eura (4 kilometra) Donja Gračanica – Vraca        
  • 30 miliona eura (7,2 kilometra) Počitelj - Buna       
  • 183 miliona eura (23,6 kilometara) Lašva – Nević Polje - Travnik     
  • 100 miliona eura  (11,2 kilometra) Počitelj  - Zvirovići  
  • 400 miliona maraka vrijednost tunela Prenj

(avaz.ba)