LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Kako vjecnim gradilistima u Kantonu Sarajevo stati ukraj
A+ R A-
06-04-2017

Kako vjecnim gradilistima u Kantonu Sarajevo stati ukraj

Rate this item
(7 votes)

zgrada rijaseta_kovaci_foto_faktor

Hodajući Sarajevom na svakom koraku možete da primjetite zgrade bez fasada, davno započete i nikada dovršene građevine, koje godinama prave ruglo od glavnog grada.

I ne čudi da ih ima toliko, s obzirom na to da je investitorima nepostojanje propisa koje regulišu ovu oblast godinama itekako išlo na ruku.
Naime, prema dosadašnjem zakonu, gradnja objekta mora se početi godinu od izdatog odobrenja za građenje. Međutim, iako na tabli sa podacima o projektu uredno stoji planirani rok završetka radova, on se ne mora ispoštovati, s obzirom na to da nisu propisane nikakve kazne za kašnjenje. Zbog toga mnogi investitori krše zadate rokove, a za to ne snose nikakve posljedice.  

Ipak Vlada KS vječnim gradilištima, kojih u Kantonu Sarajevo ima na gomile, pokušava stati ukraj.

"Prije su radovi mogli trajati beskonačno. Sada to više neće moći, jer ne želimo da nam grad izgleda onako kako izgleda u ovome trenutku, sa velikim brojem nezavršenih objekata i objekata bez fasada. Skupština KS usvojila je nedavno Nacrt zakona o prostornom uređenju, koji je bio i u javnoj raspravi, a naći će se uskoro i u okviru prijedloga. Ovim zakonom ćemo prvi put propisati rok važenja građevinske dozvole, odnosno odobrenje za građenje važit će samo četiri godine. Ko gradi u tom periodu, mora da završi objekat izvana i priključke na infrastrukturu. Unutrašnji radovi mogu da traju i duže" – pojašnjava za Faktor ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

pofalici nedovrsena_zgrada_vodovoda_foto_faktor

 

Ukoliko investitori ne izgrade objekat u roku od četiri godine, ubuduće će morati plaćati kazne.

U Nacrtu ovog zakona se navodi da će se investitor, ako ne završi unutrašnje instalacije i fasade objekta koji se gradi u urbanom području u propisanom roku, sankcionisati kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 KM.

"Uveli smo i dodatnu sankciju da, ukoliko se i nakon te kazne ne završava objekat, investitori će morati plaćati po 500 maraka mjesečno" – kazao je ministar.

Lukić se nada da će novi propisi dovesti do toga da bude manje nedovršenih betonskih zdanja u glavnom gradu BiH, ali ističe da se nažalost oni ne mogu primijeniti retroaktivno, zbog čega se ne može ništa uraditi kako bi se davno započeti nedovršeni objekti nastavili graditi ili uklonili.

 

U nastavku vam donosimo pregled samo nekih od nikad završenih objekata u Sarajevu:

Ruglo na Pofalićima

Nedovršeni objekat Javnog kantonalnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ koji se nalazi u neposrednoj blizini Energoinvesta u Pofalićima, godinama zjapi prazan, okupljajući na tom mjestu pse lutalice, beskućnike i velike količine smeća.

U više navrata se spominjala prodaja ovog objekta, međutim, on je još u vlasništvu preduzeća “Vodovod i kanalizacija“. Za ovu zgradu su bile zainteresovane i Vlada FBiH te Investicijska banka FBiH, međutim, kupovina nikada nije realizovana. Direktor preduzeća Nezir Hadžić ranije je za Faktor kazao kako ovaj objekat ostaje u vlasništvu Vodovoda do daljnjeg, te da će ga završiti kada budu imali novca za to.

Zgrada Rijaseta na Kparking iza_trznice_foto_faktorovačima

Kamen-temeljac za upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine. Izgradnja rezidencije počela je u februaru 2009. godine. Gradilo se dvije godine, a onda je nestalo novca i sve je stalo.

Prema nekim informacijama, u objekat je do sada uloženo oko 2,5 miliona KM, a za završetak radova potrebno je još najmanje 10 miliona KM. U jeku graditeljskog entuzijazma svoj prilog za izgradnju novog zdanja Rijaseta IZ-a, pored najvećeg donatora Muammara Gaddafija, odnosno države Libije, dale su i brojne ličnosti iz javnog i političkog života BiH, ali uz mnoštvo drugih donacija i dobrovoljnih priloga, to očito nije bilo dovoljno da se projekat privede kraju.

Gaddafi je za izgradnju ovog objekta obećao 10 miliona KM, a cijeli kompleks je trebao nositi njegovo ime. No, nakon njegove smrti radovi su u potpunosti obustavljeni.

Iz Islamske zajednice u BiH za Faktor ističu da je u toku revizija projekta, kako bi se nastavak gradnje učinio što jeftinijim.

"Izbačena su rješenja koja nisu bila neophodna i zamijenjeni su neki materijali kako bi se smanjila cijena. IZ-u je taj objekat neophodan i od njegove izgradnje se neće odustati, ali će se pokušati racionalizirati troškovi dovršetka" – kazao je za Faktor Muhamed Jusić iz Islamske zajednice, dodajući da još nije pronađen donator koji će podržati nastavak radova.

Parking iza Tržnicecrkva mojmilo_foto_faktor

Kompanija Centrotrans-transport robe davno je započela izgradnju zgrade na prostoru prekoputa Tržnice u ulici Mula Mustafe Bašeskije, međutim nikada nije napravljena.

Taj prostor ova kompanija danas koristi kao parking, ali betonske konstrukcije nekada započete zgrade i dalje stoje na istom mjestu bez ikakvih naznaka da će biti završene.

Crkva na Mojmilu 

Izgradnja crkve sv. Luke evanđeliste u blizini sportske dvorane "Ramiz Salčin" na Mojmilu je počela 2007. godine, ali fasada crkve nikada nije završena, jer za to nedostaje novac.

Prema posljednjim informacijama koje je Župnik Ante Jelić dao medijima, iznos koji nedostaje za izgradnju fasade je oko 160.000 KM.

(Faktor.ba)