LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Uvodjenje novih ponistaca u tramvaje, uniformiranje revizora, autobusi na plin...
A+ R A-
07-04-2017

Uvodjenje novih ponistaca u tramvaje, uniformiranje revizora, autobusi na plin...

Rate this item
(6 votes)

tramvaj sarajevo_Rob_Hogeslag

Članovi Nadzornog odbora odlučili su reagirati i novim poslovnim potezima koliko-toliko popraviti loš imidž preduzeća GRAS, koje već godinama zbog loše politike upravljanja grca u dugovima.

Donacija Rima

Među prvim koracima su uvođenje novih poništača u tramvaje, zatim uniformiranje svih revizora, osigurana pumpa za punjenje autobusa na plin... To je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora GRAS-a Ramo Kasumović.

“Osim što je oko 120 revizora prije nekoliko dana dobilo nove uniforme po kojima će biti prepoznatljivi, u saobraćaj su puštena i četiri popravljena autobusa i četiri minibusa. Očekujemo narednih dana da počne saobraćati osam autobusa na plin jer smo konačno riješili problem njihovog punjenja” - rekao je Kasumović.

Ističe da su dobili saglasnost „BH-Gasa“ da vozila upute na punjenje na njihovu pumpu, a potom i u saobraćaj.

Da bi se povećala naplata karata u tramvajima, uskoro će u vozila biti postavljeno još poništača karata. U vozila se neće moći bez karte.

“U tramvajima imamo samo po dva poništača i često putnici zbog gužvi ne ponište kartu jer nemaju pristup. Zato ćemo uskoro ugraditi nove, koje će nam donirati Rim. Oni će snositi sve troškove da odemo tamo i da ih preuzmemo” - kazao je Kasumović.

Moderna firma

Prema njegovim riječima, neophodno je da javni gradski saobraćaj bude ekonomski održiv, efikasan, ekološki prihvatljiv i usaglašen sa zahtjevom korisnika i kapacitetom prijevoza.

“Naša misija je da GRAS bude savremena moderna firma, s modernim vozilima i tehnologijama. Međutim, da bi se ova firma vratila na nekadašnji nivo prijevoza, neophodno je da Vlada KS kao vlasnik kaže šta želi od GRAS-a kao javnog prijevoza jer mi nemamo definirano šta oni žele“ - istaknuo je Kasumović.

Samo jedan prijevoznik

Stav Nadzornog odbora je, prema riječima Kasumovića, da prijevoz u KS može obavljati samo jedan prijevoznik, kao što je bilo prije. Također, kaže da žele da se vrati sistem kvaliteta koji je nekada bio i da se problemi GRAS-a rješavaju po sektorima.

(avaz.ba)