LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Predstavnik kineskih investitora urucio pismo namjere za projekt modernizacije stadiona Kosevo
A+ R A-
07-04-2017

Predstavnik kineskih investitora urucio pismo namjere za projekt modernizacije stadiona Kosevo

Rate this item
(6 votes)

stadion kosevo_pismo_namjere_kineskih_investitora

Dominik Satenang (Dominique M. Saatenang), zastupnik kineskih kompanija Powerchina (Power Construction Corporation of China) i China Construction je danas u Općini Centar uručio Mustafi Resiću, savjetniku općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića za investicije, pismo namjere koju su ove dvije kompanije uputile na adresu Općine Centar za projekt modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu sa pratećim sadržajima.

Mustafa Resić je svojim gostima prezentirao predidejni projekt kako bi u budućnosti trebalo da izgleda modernizovan stadion i njegova okolina. Predstavljena je ideja da se napravi stadion po svim svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i sa natkrivenim tribinama i stolicama sa unutarnjim grijanjem.

"Sam stadion ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, pa je stoga potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose finansijsku dobit. Stadion na Koševu predstavlja objekat koji ima izuzetno povoljan položaj u ovom gradu i stoga je jako interesantan za ulaganje. Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja", objasnio je Resić.

Gost je ovom prilikom naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model finansiranja ovog projekta te finansijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima. S tim u vezi Općini je ponuđeno iskustvo ovih kineskih kompanija u izradi takvih dokumenata, jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na objavi javnog konkursa za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana „Zetra“, što je prvi korak ka realizaciji ovog projekta.

Predstavnik kineskih kompanija je prije sastanka u Općini Centar posjetio i obišao stadion Koševo i područje oko njega gdje su mu sve relevantne podatke oko ovog projekta i sadašnjeg stanja stadiona predočili Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i Muhamed Alaim iz Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ koja upravlja stadionom na Koševu u ime Općine Centar kao vlasnika.

Prilikom obilaska stadiona na Koševu Mulić je kazao da u junu ove godine u Sarajevu treba biti održan biznis forum azijskih ulagača gdje će potencijalnim investitorima biti prezentiran, pored ostalih, i projekt modernizacije stadiona na Koševu sa izgradnjom prateće infrastrukture.

Današnjem sastanku je, osim predstavnika općinskih službi za privredu, za prostorno uređenje i komunalne poslove te za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, prisustvovao i prisustvovao i Žan Pol Pointe (Jean-Paul Pointetn), koji je povezao predstavnike Općine Centar i zastupnike pomenutih kineskih kompanija.

(sa-c.net)