LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Rekonstrukcija piste na sarajevskom aerodromu, radovi na parking platformi za avione
A+ R A-
11-04-2017

Rekonstrukcija piste na sarajevskom aerodromu, radovi na parking platformi za avione

Rate this item
(8 votes)

aerodrom sarajevo_rekonstrukcija_piste Trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji dijela parkirne platforme za avione, u sklopu priprema za rekonstrukciju uzletno-sletne piste na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Građevinski radovi se odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa.

Radovi bi trebali biti završeni početkom idućeg mjeseca. Vrijednost investicije je oko 800.000 KM, bit će rekonstruisano oko 3.500 kvadratnih metara postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 centimetara, a sve u skladu s međunarodnim ICAO standardima.

Rekonstrukcija se vrši zbog problema u eksploataciji dijela platforme, koje su uzrokovali točkovi aviona na parking pozicijama, a zbog čega je vrlo češto bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme.

Riječ je o višegodišnjoj rekonstrukciji platforme. Prva faza rekonstrukcije je uspješno završena 2014. godine kada je izgrađeno oko 1.600 kvadratnih metara platforme, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

(Faktor.ba)