LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Nekadasnji Dom pionira ''Bosko Buha'' se vraca omladini
A+ R A-
18-04-2017

Nekadasnji Dom pionira ''Bosko Buha'' se vraca omladini

Rate this item
(4 votes)

bosko buha_grbavica_april_2017_foto_oslobodjenje

Nekadašnji Dom pionira “Boško Buha” na Grbavici do kraja ove godine trebao bi da dobije novi izgled. Njegova rekonstrukcija traje već nekoliko godina, a ove je planirano da se završi treća, posljednja faza njegove obnove. U Općini Novo Sarajevo kazali su nam da se rade završni radovi.

Opremanje

"Trećom, odnosno završnom fazom obnove obuhvaćeni su svi finalni građevinski i instalaterski radovi, te kompletni radovi na mašinskim instalacijama sa nabavkom tehnološke opreme kao i vanjsko uređenje. Nakon završetka ovih radova potrebno je nabaviti opremu u skladu sa namjenom objekta i potrebama korisnika, odnosno u skladu sa projektom kako bi se ispunili uvjeti i kako bi objekat bio otvoren", kazali su iz Općine Novo Sarajevo, dodavši da je Općina za rekonstrukciju objekta planirala oko 2.000.000 KM, ne uključujući opremanje objekta.

Biblioteka

Rekonstrukcijom se objektu vraća prvobitna namjena, a to je obrazovno-kulturni i društveni sadržaji, prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju.
U Centru “Boško Buha” predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera, koje čine višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info-pult sa garderobom.

Na prvoj etaži će biti smješteni administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.

(Oslobođenje)