LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Za popravku vodovodne mreze u Sarajevu izdvojeno 50 miliona maraka
A+ R A-
26-04-2017

Za popravku vodovodne mreze u Sarajevu izdvojeno 50 miliona maraka

Rate this item
(7 votes)

vodovod rekonstrukcija_01.aug.2016

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za "Projekt vodovod Sarajevo" koji će implementirati KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Ministar finansija KS-a Jasmin Helebić kazao je da je cilj projekta rekonstrukcija prioritetnih komponenti vodovodnog sistema da bi se smanjili gubici vode i poboljšala ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

"Razlozi za zaduživanje na osnovu vanjskog duga su povoljni uvjeti koje je dao zajmodavac u iznosu od 25 miliona eura, a rok otplate je 15 godina. Prva i druga tranša će iznositi po deset miliona, a treća pet miliona eura" - pojasnio je.

Dodao je da je krajnji dužnik kredita Vodovod te da će u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita sredstva osigurati Kanton Sarajevo. Također je istakao da u tom slučaju neće doći do povećanja cijene vode.

Premijer KS-a Elmedin Konaković pojasnio je da nakon Skupštine KS-a, ovaj kredit trebaju potvrditi Federalni parlament i Vijeće ministara BiH, pa tek onda EBRD na svojoj godišnjoj konferenciji.

Poslanik Naše stranke Edin Forto kazao je da oni već dugo ukazuju na probleme u upravljačkoj strukturi Vodovoda, o kojoj je i premijer Konaković jako često negativno govorio.

"Sada dolazimo u situaciju da istoj toj upravi dajemo 50 miliona KM. Da sam  premijer, uzeo bi kredit, ali bi promijenio upravu i  ne mogu vjerovati da ćemo mi to uraditi" - poručio je.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo, kao i većina opozicije u ovom sazivu, istog je stava.

"Zastupnicima je danas trebala biti predočena analiza šta je urađeno i šta će biti urađeno i nije mi jasno na koji način smo odlučili da nama treba baš 50 miliona KM" - naglasio je. 

Međutim, zastupnik SDA Fikret Prevljak kazao je da je direktor Vodovoda Nezir Hadžić zamijenio sve svoje pomoćnike i izvršne direktore te da je mišljenja da će Hadžić vraćati novac od kredita i osposobiti ovo preduzeće.

(Fena)