LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Potpisan Sporazum: Grant EIB-a od 25,09 mil. eura za autocestu Svilaj-Odzak
A+ R A-
27-04-2017

Potpisan Sporazum: Grant EIB-a od 25,09 mil. eura za autocestu Svilaj-Odzak

Rate this item
(2 votes)

11 svilaj_odzak_autoput

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu - koridor 5-C ''Izgradnja dionice autoceste Svilaj-Odžak'', u vrijednosti 25,09 miliona eura.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj-Odžak u dužini 10,7 km.

"Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici da potpišemo ovaj sporazum", rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

Bevanda je pojasnio da ukupan projekt, osim same te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

Naglasio je da je EIB od 2001. u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih preduzeća, okoliša i zdravstva. 

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regiona zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.

(Fena)