LoginRegister
Home » News Archive » Project News » DIF ce konacno dobiti bazen sljedece godine: Upitno ko ce placati njegovo odrzavanje
A+ R A-
11-05-2017

DIF ce konacno dobiti bazen sljedece godine: Upitno ko ce placati njegovo odrzavanje

Rate this item
(6 votes)

dif bazen_foto_faktor

Bazen na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, čiji je projekt rekonstrukcije započeo davne 1996. godine, još nikada nije obnovljen.

Neki dijelovi su do 2008. godine rekonstruisani, ali zbog nedostatka novca, radovi su stali, a studenti za časove plivanja već godinama moraju koristiti Olimpijski bazen Otoka.

Iako bi studentima ovog fakulteta bazen bio od velike koristi, put do pronalaska novca bio je jako dug i težak. Na svu sreću, krajem prošle godine nabavljen je i ostatak sredstava potreban za rekonstrukciju ovog bazena, te se ovome dugogodišnjem projektu konačno nazire kraj.

Vlada KS je izdvojila 1.700.000 KM koliko je nedostajalo za završnu fazu, te je potpisala sporazum sa fakultetom i Zavodom za izgradnju KS, koji je na sebe preuzeo obavezu da vodi proceduru raspisivanja tendera i praćenja nadzora nad izgradnjom.

"Mi smo završili svu projektnu dokumentaciju, te je upravo objavljen javni oglas za izbor izvođača radova. Bit će otvoren 20 dana. Čim se završi ta procedura izbora izvođača, radovi će početi" – kazala je za Faktor Anka Petrović iz Zavoda za izgradnju KS.

Dodala je da se radi o jako specifičnim i složenim radovima.

"U pitanju je kompletna rekonstrukcija bazena, izvođenje nove bazenske tehnike, proširili smo znatno obim radova, jer će se renovirati i pomoćni prostori, tuševi, svlačionice, koji prethodnim projektom nisu bili obuhvaćeni" – istakla je Petrović

Prema njenim riječima, procedura je od 2008. godine usporena, jer se moralo raditi redefiniranje projekta.

"S obzirom na to da je projekat obnove bio star više od 12 godina, morali smo ga mijenjati. Promijenila se tehnika, sve se moralo prilagoditi novim propisima i standardima, da bi bazen imao tehničarski karakter i bio moderan" – zaključila je Petrović.

Iz Zavoda ističu da je rok izgradnje osam mjeseci, a dekan fakulteta Nusret Smajlović nada se da će se bazen moći koristiti u sljedećoj akademskoj godini.

Iako se raduje što će ovaj fakultet ponovo dobiti ono po čemu je nekada bio poznat, dekan strahuje kako će se on u budućnosti finansirati. Zbog toga će, kako kaže, u narednom periodu biti oformljen tim koji će uraditi elaborat o održivosti bazena.

"To je nešto što je za nas najvažnije. Fakultet će sa bazenom ustvari dobiti vrući kesten, jer je cijena održavanja ovakvih objekata jako visoka. Takvi objekti nikada nisu rentabilni i ekonomični, niti samoodrživi. Zbog toga moramo naći načina da ga više subjekata sufinasnira. Nadamo se da će Univerzitet u Sarajevu dijelom sufinansirati održavanje bazena koje bi trebalo biti u funkciji nastave tjelesnog odgoja i rekreacije svih organizacionih jedinica Univerziteta. Mi bismo na raspolaganje svim studentima Univerziteta stavili bazen i sve naše druge objekte, fitnes-sale i naše osoblje. Nastava tjelesnog odgoja je u ovom trenutku zamrla, tjelesni odgoj postoji na samo dva-tri fakulteta, a ustvari bi morao biti obavezan, to je inače standard na svim univerzitetima Evrope" – govori Smajlović, dodajući da je obavezne časove tjelesne nastave i plivanja na svim fakultetima obećao i novi rektor.

Dekan zbog toga naglašava da je obnova ovog bazena od velikog značaja ne samo za Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, nego prvenstveno za čitav Univerzitet u Sarajevu.

(Faktor.ba)