LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Ozvanicen zavrsetak trece faze obnove zgrade Crvenog kriza u Sarajevu
A+ R A-
11-05-2017

Ozvanicen zavrsetak trece faze obnove zgrade Crvenog kriza u Sarajevu

Rate this item
(9 votes)

crveni krst_sarajevo_rekonstrukcija_maj_2017

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji s Društvom crvenog križa i Ambasadom SAD-a ozvaničili su danas prigodnim programom u Sarajevu završetak treće faze projekta restauracije zgrade Crvenog križa, koju građani također pamte i kao kino "Sutjeska".

Trećom fazom projekta obuhvaćeni su radovi parcijalne sanacije enterijera zgrade, te su se stekli uvjeti za povratak rukovodstva Crvenog križa u njegovo sjedište.
 
Najveća donacija za obnovu zgrade osigurana je iz Specijalnog fonda američkih ambasadora i iznosi 167.700 USA (oko 334.829 KM).
 
Osim Ambasade SAD-a, od 2014. do 2017. restauraciju su pomogli i Italijanski crveni križ s 84.477 eura (165.222 KM), Ministarstvo kulture i sporta FBiH s 10.000 KM, Struktura Crvenog križa Federacije BiH sa 16.400 KM i Društvo Crvenog križa BiH s 23.577 KM.
 
Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izrazila je zadovoljstvo što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država putem Specijalnog fonda američkih ambasadora učestvovala u restauraciji zgrade, te se nada da će se naći interesa za nastavak obnove i uključenje i drugih donatora.
 
"Ovo je vrlo važna sedmica. Obilježava se sedmica Crvenog križa, a također prije 25 godina u ovoj sedmici ova zgrada je srušena" – navela je ambasadorica Cormack dodavši da je prikladno što se danas govori o obnovi.
 
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amir Pašić osvrnuo se na historijski značaj objekta koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a izgradio ga je Crveni križ Jugoslavije između dva rata, tačnije 1929. godine.
 
Predsjednik Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić je naveo da se u protekle tri godine putem raznih donacija, većinom međunarodnih i nešto domaćih, uspjelo osigurati više od 500.000 KM za dosadašnje radove, dok je Crveni križ u prethodnih 16-17 godina na ime kirije uložio oko 800.000 KM. Najavio je da će i Crveni križ Španije donirati oko 15.000 eura za opremanje zgrade.
 
Također je najavio da će za dva mjeseca Crveni križ useliti u svoju zgradu te je staviti u funkciju.
 
O tome kako su realizirane dosadašnje faze obnove govorio je projekt- koordinator iz Komisije Adi Ćorović.
 
Izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirzah Fočo istakao je značaj saradnje s Fondom američkih amabasadora,  s kojim je dosad realizirano oko 20 projekata.
 
Kada je riječ o nastavku obnove zgrade Crvenog križa, naveo je da je preostalo još da se osposobi i opremi velika sala koja bi trebala biti multifukcionalna te bi služila kao mjesto za održavanje pozorišnih predstava i slične aktivnosti.
 
Za kompletan završetak radova potrebno je još oko milion eura.

(Vijesti.ba/Fena)