LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Rekordna godina Sarajevskog aerodroma: Novi letovi za Istanbul i Rijad
A+ R A-
14-05-2017

Rekordna godina Sarajevskog aerodroma: Novi letovi za Istanbul i Rijad

Rate this item
(4 votes)

sarajevski aerodrom_foto_anadolija

Međunarodni aerodrom Sarajevo u proteklom periodu bilježi značajno povećan broj letova i aviokompanija koje djeluju na aerodromu, a time raste i broj opsluženih putnika.

Prošle godine na sarajevskom aerodromu opsluženo je rekordnih 838.966 putnika, a u poređenju sa prošlom, u prvih četiri mjeseci ove godine zabilježen je rast prometa za osam posto.

Najveći rast u regiji

"U protekloj godini zabilježen je konstatan rast opsluženih putnika, uključujući u svakom pojedinačnom mjesecu, zabilježena su čak tri rekorda na tom polju, a ostvarena je i značajna financijska dobit. Prije točno 10 godina, Međunarodni aerodrom Sarajevo prvi put je opslužio više od pola milijuna putnika u jednoj godini. Trebalo je još sedam godina da se ta brojka popne na 700.000, ali ona je već u 2016. godini dosegla gotovo 850.000 putnika", istakla je za Anadoliju Sanja Bagarić-Arnaut, stručna saradnica za odnose s javnošću na Sarajevskom aerodromu.

Dodaje da se radi se o godišnjem rastu od preko 8,5 posto, a poređenja radi, ističe da aerodromi Zagreb, Ljubljana i Beograd u protekle tri godine nisu zabilježili rast veći od 6,9 posto.

Ističe da podaci iz prvog kvartala ove godine ukazuju da će i 2017. godina biti rekordna na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

"Za prva četiri mjeseca ove godine opsluženo je ukupno 221.676 putnika, što je za osam posto više nego za isti period prošle godine. Tome su prije svega doprinjele nove linije. Od ove godine, imamo trenutno dva nova avioprijevoznika - TUI Fly i popularni Wizz Air. Međutim, promet na sarajevskom aerodromu je definitivno najveći tijekom ljetnih mjeseci", kazala je Bagarić-Arnaut.

Sa sarajevskog aerodroma trenutno djeluje oko 20 aviokompanija, uključujući i sezonske i čarter letove, koje povezuju Sarajevo sa Zagrebom, Bečom, Istanbulom, Štokholmom, Minhenom, Dubaijem, Kelnom, Cirihom, Beogradom, Ljubljanom, Budimpeštom, Oslom, Antalijom, Kopenhagenom...

Sa aerodroma ističu da konstantno rade na privlačenju novih aviokompanija, bez ozbira na oštru konkurenciju.

"To zahtjeva značajan nivo kreativnosti i mnogo više truda nego kada privlačite jednu ili dvije aviokompanije, odnosno kada sa jednom ili dvije radite na proširenju njihove ponude, ali zbog toga je Aerodrom Sarajevo i dalje neprikosnoven u Bosni i Hercegovini i aerodrom koji bilježi ogroman rast broja putnika u posljednje vrijeme. Gotovo svaka gospodarska grana u našoj zemlji, a pogotovo u široj sarajevskoj regiji, ima korist od preko 900.000 putnika koji će ove godine proći kroz sarajevski aerodrom. Oni odsjedaju u hotelima, koriste brojne druge ugostiteljske usluge, kupuju, šire gospodarsku suradnju, te u mnogim slučajevima ugovaraju milijunske poslove u našoj zemlji. Pored ovoga, Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi značajnu dobit, nije proračunski korisnik već, naprotiv, doprinosi proračunu FBiH kao jedno od najprofitabilnijih poduzeća u našoj zemlji. Sve to prati i konstatan rast u svim segmentima, te će korist po naše građane u dolazećem vremenu biti još veća", poručuje Bagarić-Arnaut.

Novi letovi za Istanbul i pad cijena karata

Kada je u pitanju uključenje novih aviokompanija, odnosno novih linija, Međunarodni aerdorom Sarajevo trenutno pregovara sa aviokompanijom Wataniya Airways, koja bi trebala prevoziti putnike za Kuvajt.

Novitet je da bi od mjeseca juna i turska aviokompanija AtlasGlobal trebala započeti sa redovnim linijama prema Istanbulu.

"Riječ je o kompaniji koja je prošle godine operirala kao čarter prevoznik na liniji Sarajevo-Istanbul, a s obzirom na pozitivno iskustvo koje su imali, od ovog ljeta su odlučili uvesti redovnu liniju na ovoj relaciji. Tako će pored Turkish Airlinesa, biti još jedna kompanija koja će imati letove iz Sarajeva prema glavnoj istanbulskoj zračnoj luci Ataturk nakon što je BH Airlines ukinuo tu liniju prije skoro tri godine te prestao raditi", kazala je glasnogovornica Mađunarodnog aerodrodroma Sarajevo.

Kao što je poznato, na liniji između dva grada leti i Pegasus Airlines, turska niskotarifna kompanija, ali oni u Istanbulu koriste aerodrom Sabiha Gokcen.

"S obzirom na to da će se sada tri tvrtke boriti za prevlast na ovoj unosnoj i popularnoj ruti, to će gotovo sigurno biti propraćeno padom cijena karata. Prema trenutnim informacijama AtlasGlobal planira letjeti četiri puta tjedno za vrijeme ljetne sezone, a cijene aviokarata se mogu dobiti samo putem njihove web-stranice", istakla je Bagarić-Arnaut.

Kad su u pitanju čarter letovi, Bagarić-Arnaut ističe da i aviokompanija Nesma Airlines, od sredine juna planira svakodnevne letove iz i prema glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu. Pregovori se vode i sa Tailwindom, čarter kompanijom koja bi od 15. juna svakog četvrtka trebala imati letove za Antaliju.

(Anadolija)