LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Obnova ulice na cekanju: Da li ce ovog ljeta biti basti u Strosmajerovoj?
A+ R A-
15-05-2017

Obnova ulice na cekanju: Da li ce ovog ljeta biti basti u Strosmajerovoj?

Rate this item
(2 votes)

strosmajerova ulica_foto_faktor.ba

Prošle godine u medijima je odjeknula informacija da bi poznata sarajevska ulica, Štrosmajerova, uskoro mogla dobiti potpuno novi izgled.

Općina Stari Grad raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, a pobijedio je rad autora Sabina Babića, Mirze Hrustemovića, Tihomira Krajtmajera i Emira Kalamujića, koji su nagrađeni sa 5.000 KM.

Njihova ideja bila je da se kompletna ulica natkrije, te da bude napravljena po uzoru na izgled velikih svjetskih i evropskih ulica.

“Štrosmajerova bi bila doslovno transformisana kreiranjem podzemnih galerija, sadnjom drveća čiji bi se rast kontrolisao te stakleno-metalnim nadkrovom koji neće sakrivati pogled na Trebević i Katedralu. Fontane, cvijeće, galerije, sadržaji za zabavu, samo su neki od pratećih elemenata koji bi se trebali nalaziti u ovoj prometnoj sarajevskoj ulici” – tada su najavili autori idejnog rješenja.

Skoro godinu i po dana od tada idejni projekat i dalje stoji u ladici, jer nema dovoljno novca da se uradi izvedbeni projekat.

“Prema procjenama, za realizaciju navedene ideje uređenja Štrosmajerove ulice potrebna su značajna finansijska sredstva, oko dva miliona KM. Općina Stari Grad nije bila u mogućnosti osigurati ova sredstva budžetom za 2017. godinu i iz tog razloga se nije pristupilo izradi izvedbenog rješenja” – potvrdili su za Faktor iz Općine Stari Grad.

Dok se ne nađe novac za daljnu realizaciju ovog projekta, ljetne bašte vratit će se u Štrosmajerovu, ali neće biti postavljene sredinom ulice, kao što je to bilo prije nekoliko godina.

“U Štrosmajerovoj će biti dozvoljeno korištenje javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti, ali isključivo za tzv “pripadajuće“ ljetne bašte, uz ugostiteljske objekte. Tri ugostiteljska objekta u ovoj ulici ulici dobila su odobrenja za korištenje javne površine u 2017. godini gdje je predviđeno samo postavljanje ljetne bašte uz ugostiteljski objekat, i to maksimalne širine tri metra, a dužine zavisno od samog poslovnog prostora (kolika je dužina poslovnog prostora, tolika je i maksimalna dužina ljetne bašte)” – istakli su iz Općine.

Dodali su da će se Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad vršiti stroge kontrole ovih, ali i svih drugih javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

Podsjećamo, Općina Stari Grad u septembru 2015. godine izdala je rješenje kojim je zabranila korištenje ljetnih bašti ugostiteljima u ovoj ulici, jer su koristili površinu izvan utvrđenih gabarita. Tada je i naređeno ugostiteljima da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju tendi koje su bile postavljene na sredini ulice.

(Faktor.ba)