LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Pocinje obnova Pozorisnog trga ''Susan Sontag''
A+ R A-
22-05-2017

Pocinje obnova Pozorisnog trga ''Susan Sontag''

Rate this item
(5 votes)

06 pozorisni_trg_susan_sontag_22.05.2017

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i gradonačelnika Abdulaha Skake, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je danas potpisao je ugovor sa direktorom ''Unigradnje'' d. d. Sarajevo Mustafom Durakovićem o izvođenju radova na sanaciji Pozorišnog trga „Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Općina Centar je finansijer ovog projekta i za ovu namjenu iz svog budžeta je izdvojila 1.141.802 KM.

Premijer Konaković je ovom prilikom kazao da je ovo projekat od višestrukog značaja, koji je pokrenut zahvaljujući naporima načelnika Ajnadžića koji je za kratko vrijeme svog mandata uspio pokrenuti nekoliko bitnih projekata.

"Svi znamo od kolikog je značaja objekat Narodnog pozorišta i zato je jako bitno da prostor oko njega bude lijep i urban i dostojan ovakvoj monumentalnoj zgradi. Druga bitna stvar je što je ovo centralni trg za odvijanje Sarajevo Film Festivala, kao jednog od najznačajnijih projekata kulture grada, a također bitna je i činjenica da se trg nalazi u samom centru grada", kazao je Konaković, koji se zahvalio Općini Centar u ime stanovnika Kantona Sarajevo.

Nakon potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je kazao da su Sarajevo Film Festival i zgrada Narodnog pozorišta brendovi Sarajeva kojima trebamo posvetiti pažnju kao projektima koji donose novu vrijednost.

"Imamo jednu veliku obavezu da uredimo ovaj prostor koji će nakon rekonstrukcije biti jedna od najvećih otvorenih scena za kulturna dešavanja u Sarajevu pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Također, u saradnji sa Vakufskom direkcijom Sarajevo imamo u planu pokrenuti projekat uređenja lokaliteta nekadašnjeg parka Franca Prešerna, danas Harema Kalin-hadži Alijine džamije, projekat kojeg također finansira Općina Centar", istakao je Ajnadžić.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Svi smo jako sretni i zadovoljni što je konačno došlo do realizacije ovog projekta toliko važnog ne samo za Narodno pozorište nego i za cijeli grad Sarajevo, a rekla bih i za mnogobrojne turiste koji dolaze u naš grad. Ovaj projekat je tehnički jako dobro urađen, od samog materijala, preko idejnog rješenja, koje je bazirano na osnovnom idejnom rješenju koji je uradio naš poznati arhitekt Juraj Najdhart", objasnila je Hašimbegović i dodala da će tokom trajanja radova na rekonstrukciji trga uvijek biti obezbijeđen jedan od prilaza Narodnom pozorištu gdje će izvođenje predstava biti nastavljeno po redovnom rasporedu.

Pripremni radovi počinju od sutra i završetak radova je planiran do početka Sarajevo Film Festivala koji će biti održan u augustu ove godine. Kako bi se ispunili zadani rokovi gradnje radovi će se odvijati u tri smjene, stoga se mole stanari okolnih stambenih objekata za strpljenje tokom realizacije ovog projekta, posebno tokom noćnih sati. Rekonstrukcijom Pozorišnog trga „Susan Sontag“ općina Centar i grad Sarajevo će dobiti predivnu ambijentalnu cjelinu sa objektom Narodnog pozorišta.

Potpisivanju ugovora, koje je upriličeno na trgu ispred Narodnog pozorišta osim savjetnika općinskog načelnika Mustafe Resića, Bećira Sirovine, Jasmina Gerina i predstavnika općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Alme Sadović i Đenite Bogunić-Kešelj, također su bili prisutni dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, te vijećnici Sejad Đozo, Velija Katica, Sonja Akšamija, Haris Mujanović, kao i predstavnici Sarajevo Film Festivala.

(sa-c.net)