LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Bihacki aerodrom dobio 2 mil KM - Osiguran novac za prvu fazu radova
A+ R A-
01-06-2017

Bihacki aerodrom dobio 2 mil KM - Osiguran novac za prvu fazu radova

Rate this item
(6 votes)

bihac aerodrom_golubici06

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je sa direktorom JP Aerodrom Bihać Elvedinom Sedićem ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera za JP Aerodrom Bihać u iznosu od 2 mil KM, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Na temelju zahtjeva JP Aerodrom Bihać i na temelju Odluke Vlade FBiH osigurane su finansije za prvu fazu dogradnje i unapređenja infrastrukture za aerodrom Bihać. Novac će se iskoristiti za ograđivanje poletno sletne staze i pratećih objekata, izgradnju pristupne ceste, projektnu dokumentaciju koja će omogućiti apliciranje na fondove Europske unije za daljnji razvoj aerodroma, izmještanje postojećih objekata te ateste, licence i dozvole.

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne opterećuju Proračun FBiH i poreske obveznike. Naglasio je kako je jedan od ciljeva ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi zračne luke u Federaciji BiH bile još konkurentnije aerodromima u okruženju i regiji.

Direktor Elvedin Sedić je naglasio kako su navedena sredstva samo prvi korak u unapređenju i dogradnji aerodroma, te kako će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja, kako institucionalnih ulagača tako i privatnih investitora.

(eKapija.com)