LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Predstavljen projekt restauracije dvorca Lothara von Berksa
A+ R A-
03-06-2017

Predstavljen projekt restauracije dvorca Lothara von Berksa

Rate this item
(2 votes)

cazin dvorac_LotharaBerksa

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i direktor Javne ustanove Kulturni centar Emir Šarić jučer su potpisali Sporazum o uslovima učešća u realizaciji projekta izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lothara Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.

Riječ je projektu čija vrijedost je 45.500 maraka, a sredstva su obezbjeđena aplikacijama Grada Cazina i JU Kulturni centar kod Federalnog ministarstva prostrornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta te Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Ovo je izrazito značajan projekat jer ćemo njegovom realizacijom obezbjediti svu potrebnu projektnu dokumentaciju, a nakon toga moći pristupiti i intervencijama odnosno mjerama sanacije i zaštite na dvorcu LotharaBerksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Danas smo takođe, prezentirali i izvedbeni projekat za kuću Nurije Pozderca i tu slijedi izdavanje građevinske dozvole nakon čega smo napokon, hvala Bogu, prošli sav taj mukotrpni put kroz sve zavode za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa na nekoliko nivoa vlasti u državi i došli u situaciju da možemo raditi sam projekat. Imamo i nešto obezbjeđenih sredstava i mi ćemo nastojati da tokom ove i iduće godine izvršimo potrebne intervencije na kući Nurije Pozderca", istaknuo je gradonačelnik Ogrešević prilikom potpisivanja sporazuma.

"Mi smo potpisali sporazum i samim tim idemo korak naprijed ka rješavanju svih tih problema koji su bili vezani za zaštitu nacionalnih spomenika odnosno projektnu dokumentaciju. Zahvaljujući našim aplikacijama, Općine i Kulturnog centra, mi smo uspjeli iznaći sredstva za izradu tog projekta", rekao je Emir Šarić, direktor JU kulturni centar.

Projekat za koji je jučer potpisan Sporazum obuhvata izradu glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca LotharaBerksa sa pratećom dokumentacijom, provođenje geotehničkih istražnih radova u području sahat- kule sa laboratorijskim ispitivanjima i izradom geomehaničkog elaborata te nadzor nad izvođenjem radova i reviziju projektne dokumentacije.

(Akta.ba)