LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Vlada KS kupuje GRAS-ove tramvaje i osniva novo preduzece
A+ R A-
06-06-2017

Vlada KS kupuje GRAS-ove tramvaje i osniva novo preduzece

Rate this item
(5 votes)

Tram Sarajevo_Maurits90

UIO BiH održaće u srijedu, 12. juna, javnu aukciju zaplijenjene pokretne imovine GRAS-a i to deset zglobnih tramvaja (tri dvodjelna i sedam trodjelnih) vrijednosti 176.000 KM. Ukupan dug GRAS-a prema UIO BiH je 19,6 mil KM, piše agencija Patria.

Premijer KS Elmedin Konaković potvrdio je da će Vlada KS kupiti tramvaje na aukciji, ali da će ih dati novom preduzeću koje će biti formirano.

"Novca za platu za ovaj mjesec u GRAS-u nema, tako da svi moraju biti svjesni te situacije i da radikalnim mjerama pokušamo spriječiti gašenje GRAS-a u 2017. godini. Ukoliko ne uspijemo 2018. ćemo ići u programirani stečaj. Stečaj ne znači da javni saobraćaj staje, administrativne procedure se vode, ali saobraćaj ne staje. Veći je problem radno-pravni status ljudi, veliki novac koji moramo izdvojiti za povezivanje njihovog staža za prelazak u novu firmu. GRAS ima gubitak od 360 mil KM i biće lakša opcija nego naći 360 mil KM da se sanira gubitak GRAS-a" – kazao je Konaković.

Skupština KS na sjednici 31. maja je prihvatila uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja.

"Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u preduzeću GRAS. Njegova obaveza je da u roku od 30 dana u saradnji sa resornim ministarstvom dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP Gradski saobraćaj na razmatranje i usvajanje" - navodi se u zaključku.

(Indikator.ba)