LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Deponija Smiljevici ce biti pretvorena u Regionalni centar za upravljanje otpadom
A+ R A-
12-06-2017

Deponija Smiljevici ce biti pretvorena u Regionalni centar za upravljanje otpadom

Rate this item
(2 votes)

deponija smiljevici_foto_nap

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici dala saglasnost na Program aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići u 2017. godini te zadužila Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo za njegovu realizaciju.
 
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Planom upravljanja otpadom Kantona Sarajevo za period 2015-2020. godina deponija "Smiljevići" treba biti transformisana u Regionalni centar za upravljanje otpadom.

Program sadrži razrađene aktivnosti, nosioce aktivnosti, rokove i potrebna finansijska sredstva te prijedlog nužnih radova na izgrađenoj infrastrukturi, posebno na otplinjavanju i tretmanu procjednih voda, kao i prijedloge za održavanje deponije i izgradnju novih sadržaja neophodnih za smanjenje količina otpada za odlaganje.

Cjeloviti Program sanacije utvrđuje obaveze i drugih nosilaca, a posebno KJKP "Rad" i odnosi se na period do 2020. godine.

Naime, u 2016. godini konstatovano je loše stanje na deponiji, izazvano nedostatkom reciklaže, neblagovremenim obezbjeđenjem nove plohe za odlaganje u periodu 2011-2016.godine, zbog neobezbjeđivanja finansijskih sredstava, kao i iskopavanjima Instituta za nestale osobe BiH po nalogu Tužilaštva BiH. Posljedice su bile uništavanje plinske infrastrukture i neugodni mirisi s odlagališta, što je izazvalo žalbe stanovnika okolnih naselja.

Ukupna procijenjena vrijednost realizacije programa u ovoj godini iznosi 1.150.000 KM, a prema specifikaciji ova sredstva će biti usmjerena na ugradnju novih sondi za metan i izgradnju sistema za otplinjavanje centralne plohe, za mjerenje količina i sastava procjednih voda, praćenje monitoringa procjednih voda, za instalaciju pilot uređaja i ekspertize rezultata rada, za ispitivanje stabilnosti deponije i izradu elaborata o mogućnostima njenog proširenja. Program predviđa i izradu projekta izvedbenog stanja za otplinjavanje, kao i izvođenje radova na izgradnji deponije inertnog materijala s reciklažom građevinskog otpada.

Za ove aktivnosti sredstva su utvrđena u budžetu KS na poziciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, saopšteno je iz Pres-službe KS-a.
(Fena)