LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Zapocelo uredjenje kruznog toka u naselju Jagomir
A+ R A-
12-06-2017

Zapocelo uredjenje kruznog toka u naselju Jagomir

Rate this item
(3 votes)

kruzni tok_jagomir_foto_centar_juni_12Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su započeli radove na uređenju kružnog toka u Nahorevskoj ulici na lokalitetu Jagomir (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“). Investitor projekta je Općina Centar koja će za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojiti iznos od 84.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

Tim povodom je danas načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Mustafom Mulićem i saradnicima iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove obišao ovu lokaciju gdje ih je predstavnik izvođača radova upoznao o svim detaljima projekta i najavio završetak radova za 25 dana.

Prije početka radova, osim potrebne dokumentacije i odobrenja nadležnih općinskih službi, izvođač radova je morao pribaviti saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za izmjenu režima saobraćaja na ovoj lokaciji.

Prema glavnom projektu, kojeg je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, tokom realizacije ovog projekta treba ukloniti kompletnu konstrukciju saobraćajnice, i postaviti novu kolovoznu konstrukciju i tamponsku podlogu. S ciljem sprečavanja oštećenja novog asfalta i kolovozne konstrukcije bit će ugrađen sistem za odvod podzemnih i površinskih voda sa pet novih slivnika i 115 metara položenih drenažnih cijevi i 60 metara plastičnih cijevi, koje će biti sprovedene u obližnje korito Koševskog potoka. Tokom radova će biti uklonjeni oštećeni betonski ivičnjaci umjesto kojih će biti ugrađeno 300 metara novih. Prije postavljanja oko 950 kvadratnih metara novog asfalta biće izvršena nivelacija šibera i šahtova za vodu. Na kraju radova biće postavljeni novi vertikalni saobraćajni znaci te iscrtana horizontalna saobraćajna signalizacija. U sredini kružnog toka radnici će postaviti nove granitne kocke, a samo središte kružnog toka biće hortikulturno uređeno.

(sa-c.net)