LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » EPBiH predala zahtjev za okolinsku dozvolu za projekt vjetropark Vlasic
A+ R A-
13-06-2017

EPBiH predala zahtjev za okolinsku dozvolu za projekt vjetropark Vlasic

Rate this item
(5 votes)

vjetroelektrane

JP Elektroprivreda BiH Sarajevo dostavila je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, za projekt izgradnje vjetroparka Vlašić.

U skladu sa koncesijskim ugovorom, predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalirane snage do 50 MW, koja se sastoji do 18 vjetroagregata.

Lokacija predloženog projekta se nalazi na Vlašićkom platou u općini Travnik katastarska općina Paklarevo oko 80 km sjeverozapadno od Sarajeva i 6 km sjeverno od Travnika, u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u nenaseljenom području oko 15 km sjeverno-zapadno od grada Travnika, na zemljištu u privatnom vlasništvu, koje se prvenstveno koristi za ispašu ovaca.

Inače, projekt VE Vlašić obuhvaćen je "Listom investicijskih potencijala FBiH" pod rednim brojem 30 je Vlada FBiH usvojila na sjednici održanoj 24.06.2016. godine.

Vjetroelektrana Vlašić namijenjena je za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora (energije vjetra) i predaju elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju područje energetike i obnovljivih izvora energije. Uz Zahtjev je dostavljen i Plan upravljanja otpadom.

EPBiH želi da ostvari svoje strateške ciljeve, ulaganjem u razvoj vjetroelektrana kao i doprinese ispunjenju međunarodnih obaveza BiH o učešću obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije (prema Akcijskom planu za korištenje OIE u FBiH ciljni udio energije iz OIE za FBiH je 41% do 2020. godine). Vjetroelektrana Vlašić će doprinijeti ostvarivanju tog cilja i iz tog razloga je EPBiH pokrenula kampanju mjerenja potencijala vjetra na planini Vlašić, s ciljem izgradnje vjetroelektrane.

Mjerenja vjetropotencijala na lokaciji Vlašić vršena su od 2010. godine na tri mjerne stanice (visine 10m, 30m i 60m) koje su postavljene na različitim lokacijama u blizini i na prostoru koncesijskog područja. Analiza mjernih podataka pokazala je da je planirani prostor za VE Vlašić pogodan za izgradnju vjetroelektrane, s prosječnom godišnjom brzinom vjetra 6,55 m/s na visini od 63.4 metra.

Predložena vjetroelektrana (VE Vlašić) će uključivati do 18 vjetroturbina pristupne ceste i odgovarajuću energetsku infrastrukturu. Očekivana proizvodnja iznosi cca. 115 GWh godišnje (ovisi o izboru vjetroagregata, što će biti točno definirano u kasnijim fazama razvoja projekta). Očekivani životni vijek vjetroelektrane je oko 25 godina.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH, jedna je od četiri kompanije koje su dobile koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na području planine Vlašić kod Travnika.

(Manager.ba)