LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Prvi Teslin ''Super punjac'' za punjenje elektricnih vozila uskoro u Sarajevu
A+ R A-
13-06-2017

Prvi Teslin ''Super punjac'' za punjenje elektricnih vozila uskoro u Sarajevu

Rate this item
(9 votes)

tesla superpunjac_auto_industria

Američka automobilska kompanija Tesla planira otvoriti prvi "Super punjač” za punjenje električnih vozila u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Na svojoj interaktivnoj mapi, kao destinacija za punjač navedeno je Sarajevo, uz napomenu da je otvaranje uskoro, ali da tačan datum treba biti potvrđen.

Kompanija Tesla je nedavno na svojoj interenetskoj stranici objavila planove o prvim "Super punjačima” za punjenje električnih vozila u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine.

 

Po tri naplatne stanice bit će izgrađene u Rumuniji i Srbiji, te po jedna u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

 

Tesla također povećava broj naplatnih stanica na šest u Hrvatskoj.

 

"Superchargeri” su priključci koji pune Teslina vozila nekoliko puta brže nego druge vrste naplatnih stanica.

 

Od predstavljanja punjača 2012., Tesla je izgradio više od 5.400 „super chargera” s ciljem omogućavanja putovanja na duge udaljenosti. Tvrtka namjerava udvostručiti njihov broj na globalnom nivou na više od 10.000. Takođe, želi proširiti svoju mrežu charging odredišta - gdje instalira punjače u partnerstvu sa hotelima, restoranima i garažama - sa 9.000 na 15.000 priključaka.

 

Teslin supercharger otvoren je nedavno u neposrednoj blizini bh. granice u hrvatskom Vrgorcu, a u toku je gradnja stanice u Slavonskom Brodu, u blizini sjeverne granice BiH.

 

Punionice za električne automobile u BiH već imaju pojedini hoteli za svoje goste (hotel Marriot u Sarajevu i hotel Tesla u Banjaluci), a ovih dana je Elektroprivreda BiH besplatno na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu.

(Indikator.ba)