LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Upucena inicijativa da Opstina Centar i Kanton Sarajevo zajednicki obnavljaju porusenu Austrijsku kucu
A+ R A-
13-06-2017

Upucena inicijativa da Opstina Centar i Kanton Sarajevo zajednicki obnavljaju porusenu Austrijsku kucu

Rate this item
(7 votes)

austrijska kuca_sarajevo_lokacijaNačelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je na sastanku sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, između ostalog, razgovarao o temi obnove tokom rata porušene Austrijske kuće u parku iza Druge gimnazije.

"Općina Centar ima namjeru da obnovi ovaj objekat i vrati mu isti status kao prije rata. Postoje inicijative da se u ovoj kući smjeste neke institucije, za što lično nemam ništa protiv, posebno kad se radi o edukativnim sadržajima i promoviranju prava nacionalnih manjina. U budžetu Općine Centar planirali smo iznos od 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije za Centar za zdravo odrastanje djece, koji bi bio smješten u Austrijskoj kući. Također smo primili zahtjev od Vijeća nacionalnih manjina, koje djeluje pri Skupštini Kantona Sarajevo, da se Austrijska kuća pretvori u Evropsku kuću nacionalnih manjina", objasnio je Ajnadžić tokom sastanka.

Zemljište na kojem se nalazila Austrijska kuća i park upisano je kao vlasništvo Zavoda za izgradnju KS, stoga je Općina Centar uputila zahtjev prema Vladi Kantona Sarajevo da zajednički učestvuju u ovom projektu. Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata je površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Premijer Konaković je iskazao interes da Kanton Sarajevo u saradnji sa Općinom Centar zajednički realizuje ovaj projekt. -Na sljedeću sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, koja je planirana za početak jula, pripremit ćemo materijal kako bi se zastupnici mogli izjasniti oko ove inicijative o zajedničkom pokretanju projekta gdje Kanton Sarajevo daje zemljište, a Općina Centar finansira obnovu, na osnovu čega bi onda mogli potpisati ugovor o zajedničkoj izgradnji, rekao je Konaković.

U Dnevnom centru, koji treba biti smješten u obnovljenom objektu Austrijske kuće, djeca bi imala priliku za besplatno obrazovanje kroz cjelodnevne radionice, kurseve stranih jezika i druge oblike edukativnih radionica. U ovaj prostor bi također bila smještena i dječija čitaonica i biblioteka.

Sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnik za investicije Mustafa Resić, općinski pravobranilac Suanita Melunović, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Damir Konjičanin, kao i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija sa saradnicima Markom Tolićem i Draganom Ivanovićem.

(sa-c.net)