LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Privreda Kantona Sarajevo snazno rasla u 2016. godini
A+ R A-
15-06-2017

Privreda Kantona Sarajevo snazno rasla u 2016. godini

Rate this item
(9 votes)

sarajevo panorama_yt_scr

Godišnja analiza “Stanje privrede u Kantonu Sarajevo u 2016. godini i na početku 2017. godine" pokazala je da je u ovom kantonu došlo do napretka, kao i poboljšanja poslovnog ambijenta čemu svjedoče rast zaposlenosti, prometa u trgovini, povećanje obima usluga i pozitivni trendovi u turizmu te građevinarstvu.

U trgovini na malo ostvareno je 2,6 milijardi KM prometa što je za 2,4 posto više u odnosu na 2015. godinu. Broj turista koji su posjetili KS je 407.567 što je u odnosu na prošlu godinu za 11,9 posto više, a broj noćenja porastao je za 18,6 posto. Bilježi se i rast od 0,9 posto u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom.

Broj zaposlenih osoba u KS porastao je za 16,1 posto dok se broj nezaposlenih smanjio za 4,7 posto, pokazala je prezentirana analiza Privredne komore Kantona Sarajevo.

S druge strane zabilježen je pad industrijske proizvodnje za 2,5 posto, najviše u oblasti vađenja ruda i kamena (76,9 posto) i prerađivačke industrije za 3,2 posto u odnosu na 2015. godinu. Od 21 grane prerađivačke industrije, osam je zabilježilo rast, a preostalih 13 pad proizvodnje.

Prema posljednjim statističkim podacima, privreda Kantona Sarajevo i na početku 2017. bilježi pozitivne trendove u industriji, šumarstvu, unutrašnjoj trgovini, turizmu te u povećanju zaposlenosti, a Komora je dala i prijedloge za poboljšanje i povećanje poslovnih aktivnosti.

Potrebno je ubrzati proces donošenja sektorskih strategija, izvršiti izmjene zakona kako bi se prilagodili potrebama i interesima domaće privrede, nastaviti proces pojednostavljenja procedure registracije privrednih društava, poduzimati mjere u borbi protiv rasta nelikvidnosti privrednih subjekata te osigurati realizaciju investicionog ciklusa.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić je dao kratak osvrt na aktivnosti koje je resorno ministarstvo poduzelo za unaprijeđenje ambijent za poslovanje što se odnosilo na finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima putem povoljnijih kreditnih linija, pojednostavljenje i pojeftinjenje administrativnih procedura.

(Fena)