LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Prezentovan idejni projekat medjunarodnog aerodroma u Brckom
A+ R A-
16-06-2017

Prezentovan idejni projekat medjunarodnog aerodroma u Brckom

Rate this item
(7 votes)

Airplane-night

Upriličena je prezentacija idejnog projekta o izgradnji međunarodnog aerodroma u Brčkom, a na njegovoj izradi radio je Konzorcij Egrus iz Slovenije.

Izgradnja modernog međunarodnog aerodroma bi budućeg investitora koštala oko 400 miliona eura. Postavlja se pitanje treba li Brčkom aerodrom pored onog u Tuzli i drugim većim centrima u BiH.

„Mi želimo kargo, jer Brčko je poznato po transportnim trgovačkim putevima. Ovo je jedan od rijetkih gradova gdje je na istom mjestu željeznica, cesta i plovna rijeka. Još mu treba vam aerodrom“, kazao je doc. dr Saša Murtič, član slovenskog Konzorcija Egrus.

U prvoj fazi izgradnje bilo bi zaposleno oko hiljadu ljudi, a kasnije bi se taj broj povećavao. Svi investitori zahtijevaju da vlasti donesu neophodne zakonske propise kako bi došlo do realizacije.

"Distrikt neće uložiti ništa, a može dobiti investiciju vrijednu 400 miliona eura, što bi bila jedna od značajnijih investicija u BiH u zadnjih deset godina. S naše strane ćemo učiniti sve što je neophodno da dođe do realizacije ovog projekta“, poručio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta.

Ideja o izgradnji aerodroma mogla bi biti jedna veoma uspješna poslovna priča pod uslovom da nije riječ o još jednom uzaludnom predstavljanju projekta koji nikada neće biti ni započet, kao što je to bilo ranijih godina.

(Federalna.ba)