LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Uskoro pripreme za prodaju Doma penzionera u Nedzaricima
A+ R A-
29-06-2017

Uskoro pripreme za prodaju Doma penzionera u Nedzaricima

Rate this item
(1 Vote)

dom penzionera_sarajevo_oslobodjenje

Nakon više od 20 godina devastirana zgrada 'Doma penzionera' u Nedžarićima u Sarajevu mogla bi naći svog kupca. Naime, do sada su prodaju kočili administrativni problemi. Pojedine parcele nisu bile uknjižene na Federalni zavod MIO/PIO iako su ih oni kupili, nego na Općinu Ilidža. 

Općina Ilidža se bez naknade nije htjela odreći tog zemljišta pa iz tog razloga zgrada nije mogla biti prodana ranije. No, čini se da su ti problemi riješeni jer je Općinsko vijeće Ilidža donijelo potrebne akte koje će omogućiti Zavodu da krene sa prodajom.

Tomislav Kvesić iz Ureda za informiranje Federalnog zavoda MIO/PIO ističe za Akta.ba da je sada na Zavodu da isplati naknade Općini i pokrene aktivnosti za raspisivanje tendera za prodaju ove zgrade koja se godinama nalazi u polusrušenom stanju.

Vrijednost zgrade 'Doma penzionera' u Nedžarićima u sadašnjem stanju, prema procjeni struke, iznosi 13.366.389,70 KM.

To bi trebala biti početna cijena ispod koje se neće ići, ali upućeni vjeruju da budući da se zemljište nalazi na atraktivnom mjestu, tik u ulazu u Sarajevo, cijena bi trebala biti puno viša.

Prodaja bi trebala ići preko Agencije za privatizaciju FBiH, odnosno aukcijom, a  novac od prodaje namjeravaju usmjeriti u konsolidaciju rada Zavoda. 

Osim ove nekretnine koju planira prodati Zavod je ovaj mjesec završio s prodajom hotela Ero u Mostaru za kojeg je dobio sredstva od 10,5 miliona KM. 

(Akta.ba)