LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Kada ce se Sarajlije ponovo kupati na Bentbasi
A+ R A-
01-07-2017

Kada ce se Sarajlije ponovo kupati na Bentbasi

Rate this item
(4 votes)

bentbasa stara_slika

"Bembaša kup" umjesto na Bentbaši, Plivački klub Stari Grad Sarajevo organizira na Olimpijskom bazenu Sarajevo, a godinama bazen na Bentbaši propada.

Investitora, kako su ranije iz Općine Stari Grad kazali, nema, a ne poduzima se ništa konkretno kako bi se Sarajlijama vratilo omiljeno kupalište.

Nekada je na gornjem toku Miljacke bilo mnogo vodenica, pa su Sarajlije bile primorane graditi brane da bi imale stalni pritisak vode. Brane su služile i kao kupališta, ali s obzirom da je Miljacka bila opasna za kupanje zbog virova, austrougarska vlast odlučila je 1902. godine urediti korito i napraviti jedno kupalište.

Tako je nastao prvi bazen na Bentbaši koji je radio na sistemu protoka vode.

Tokom Drugog svjetskog rata bazen je uništen, zatim se na rekonstrukciju čekalo sve do kraja pedesetih godina kada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila sa brane uz pomoć pumpi.

Uoči Olimpijskih igara u Sarajevu, Bentbaša je ponovo renovirana.

Danas Bentbaša izgleda kao bara, u njoj se skuplja kišnica, prostor zjapi prazan i propada, a Sarajlije traže način da se rashlade u vrućim ljetnim danima.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka još prije dolaska na ovu funkciju kazao je da je Bentbaša oaza mira i da je pored Trebevića najveći park prirode u srcu Sarajeva, te da taj resurs uopće nije iskorišten.

"Danas Bentbaša i Aleja ambasadora liče na sve samo ne na ono što bi trebalo da bude i što je nekad bilo. Grad Sarajevo je već počeo inicijalne razgovore sa Europskim fondom oko kolektora/pročiščivaća na Miljacki kako bi bila čista i kako bi pokupili otpadne i kanalizacione vode. Želja nam ja da čitava obala Miljacke bude ugodna šetnica, a Bentbaši vratimo stari sjaj i bude mjesto susreta i lijepih uspomena što je oduvijek i bila, a ne svratište narkomana, napuštenih pasa, smeća i parkiralište besplatnih buseva" – napisao je Skaka ranije na društvenim mrežama.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić kazao je da je projekat uređenja Darive još uvijek u povoju ali da Grad Sarajevo ima namjere da taj projekt realizira u naredne četiri godine.

"Sarajevo bi na taj način dobilo jedan veoma lijep park, kakav i zaslužuje jedna velika evropska prijestolnica. I taj park bi zaista bio reprezentativan s obzirom na to da je tu uključena rijeka, veliko šetalište i park prirode, to bi bila jedna zaokružena cjelina, nešto što bi razvili kao projekat u narednom periodu. Uz sve to prečišćivač bi omogućio i formiranje kupališta oko Bentbaše, da se rijeka Miljacka iskoristi i na taj način, po uzoru na Ljubljanu" – kazao je Gavrić, dodajući da bazen na Bentbaši nije u nadležnosti Grada, već u nadležnosti Općine Stari Grad.

(Faktor.ba)