LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika BiH: Valterova centrala je jos pod zastitom
A+ R A-
04-07-2017

Komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika BiH: Valterova centrala je jos pod zastitom

Rate this item
(5 votes)

elektricna centrala_sarajevo_marijin_dvor_foto_klix

Povodom informacije koja se pojavila u javnosti da će devastirani objekt prve balkanske električne centrale u centru Sarajeva biti srušen i da će na njegovom mjestu investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izgraditi hotel, kontaktirali smo Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Potvrđeno nam je da je Električna centrala na Hisetima i dalje nacionalni spomenik BiH. 

"Komisija je još na sjednici održanoj od 3. do 5. marta 2015. godine donijela odluku kojom se graditeljska cjelina Električna centrala na Hisetima u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom BiH. Graditeljska cjelina se sastoji od industrijskog postrojenja, upravne zgrade i spomenika Vladimiru Periću Valteru" – pojašnjeno je.  

U odgovoru se, također, navodi da je za svaki zahvat na spomeniku, kao i u zoni zaštite nacionalnog spomenika, potrebno dobiti odobrenje resornih institucija, dakle Federalnog ministarstva prostornog uređenja, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ili Vlade Brčko Distrikta, ovisno o tome gdje se kulturno dobro nalazi.

Ranijim Regulacionim planom koji je usvojen prije nekoliko godina planirano je da se objekt Električne centrale obnovi i uredi kao prvi Tehnički muzej u Sarajevu. 

Elektroprivreda BiH tada je bila u odmakloj fazi da ovaj objekt kupi od vlasnika „Iris computersa“. Urađen je čak i elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Tehničkog muzeja u Sarajevu. 

(Avaz.ba/foto:klix)