LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Na Ramskom jezeru planirana izgradnja hostela i uredjenje plaze
A+ R A-
10-07-2017

Na Ramskom jezeru planirana izgradnja hostela i uredjenje plaze

Rate this item
(3 votes)

ramsko jezero_yt_scr_renato_kristic

Ramsko jezero, jedinstveno u cijeloj Evropi po svojoj ljepoti, biser je općine Prozor/Rama, ali i cijele BiH. Iako je nastalo vještačkim putem, potapanjem korita rijeke Rame, prizor Ramskog jezera čini se nestvarno prirodnim, zbog čega svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Smještajni kapaciteti

Potencijala koji u turističkom pogledu nudi ovo jezero svjesni su u Općini Prozor/Rama, zbog čega su posljednjih godina pokrenuti brojni projekti kojima se nastoje obogatiti ponuda i sadržaji na Ramskom jezeru. Izgrađen je Veslački centar, koji je do sada bio domaćin brojnim stranim veslačkim reprezentacijama, čije su ekipe trenirale na ovom jezeru, a u sklopu ovog centra planirana je i izgradnja hostela.

Iz Agencije za lokalni razvoj općine Prozor/Rama ističu da je nedostatak smještajnih kapaciteta najveća kočnica turističkog razvoja općine, koja je prepoznala taj problem i krenula u njegovo rješavanje.

"Općina je aplicirala jednim projektom prekogranične saradnje prema IPA fondu i najvjerovatnije ćemo dobiti sredstva koja će biti utrošena u izgradnju hostela i pratećih objekata. Svjesni smo da nam je najveći problem nedostatak smještajnih kapaciteta, zbog čega se turisti zadržavaju kratko" - kazao nam je Danijel Burečić, koordinator za turizam općinske Agencije za lokalni razvoj.

Kampiranje na obali

Također, na jezeru nema ni uređenih plaža za kupanje pa su i na tom polju zamišljeni neki projekti.

"Ide se u tom pravcu da se uredi nekoliko mjesta na obali da bismo jezero učinili pristupačnijim za kupače. Iz godine u godinu sve više gostiju dolazi na Ramsko jezero. Osim veslača i ribara, to su i vikend gosti, odnosno kamperi. Najviše je Sarajlija koji kampiraju na obali jezera" - dodaje Burečić.

Izrađuje se turistički vodič

Da bi poboljšali promociju Ramskog jezera i drugih potencijala ove općine, krenulo se i u izradu turističkog vodiča koji će uskoro ugledati svjetlo dana, a Općina uveliko radi i na uvezivanju s turističkim zajednicama i agencijama da bi privukli što više stranih turista.

(Avaz.ba)