LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Pocele pripreme za restauraciju zgrade Predsjednistva BiH
A+ R A-
11-07-2017

Pocele pripreme za restauraciju zgrade Predsjednistva BiH

Rate this item
(2 votes)

predsjednistvo bih_zgrada-fena

Tokom ove godine planirana je restauracija zgrade Predsjedništva BiH. Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala je poziv za pripremu tehničke dokumentacije za restauraciju i konzervaciju ove zgrade.

Za taj projekt bit će izdvojeno oko 320.000 KM (iznos sa PDV-om). Realizacija projekta bi trebala trajti oko pet i pol mjeseci.

Ponuđačima je produžen rok za uvid u dokumentaciju. Ponuđači su dužni izvršiti uvid u predmetnu nabavku na licu mjesta, kako bi se mogli upoznati sa uvjetima i predmetom nabavke, dana 12.07.2017. godine u 10,00 sati na adresi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, zgrada Predsjedništva Bih izgrađena je u vrijeme austrougarske uprave, kao zdanje Zemaljske vlade za BiH. Projektirao ju je arhitekt Josip Vancaš, nakon odobrenja za gradnju koje je na najvišem mjestu priskrbio Benjámin Kállay, ministar Zajedničkog ministarstva financija.

Od završetka radova 1886. godine u zgradi djeluju ključna tijela vlasti i razne državne institucije, kako za austrougarske vlasti tako i u vrijeme potonjih režima. Nekoliko puta je dograđivana i restaurirana.

Nacionalni je spomenik BiH od 2009. godine.

(Akta.ba)