LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Do kraja 2017. tender za prvu dionicu Koridora 5C kroz RS
A+ R A-
13-07-2017

Do kraja 2017. tender za prvu dionicu Koridora 5C kroz RS

Rate this item
(5 votes)

autoput faktor.ba

Među infrastrukturnim projektima koji su jučer predstavljeni na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, bio je i projekat izgradnje prve dionice autoputa Koridor 5C na teritoriji Republike Srpske. Riječ je o trasi dugoj 6 kilometara, koja se veže na most Bosna kao krajnju tačku autoputa Banjaluka - Doboj, nastavlja ka gradu Doboju, odnosno do petlje Rudanka u naselju Kostajnica.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nedavno je rekao da je saobraćajnica koja spaja autoput Banjaluka - Doboj sa trasom Koridora 5C, trenutno "najzreliji" infrastrukturni projekat u RS, a njegova vrijednost je 70 mil EUR. Iz preduzeća Autoputevi RS, koje je investitor i sprovodi sve prodecure u vezi sa ovim projektom, rekli su za eKapiju da uveliko rade na pripremama za finansiranje i početak realizacije.

"U toku je postupak eksproprijacije, kao i izrada tenderske dokumentacije. Do kraja godine planirano je i raspisivanje međunarodnog poziva za dostavljanje ponuda za projektovanje i izgradnju autoputa na pravcu od petlje Johovac do petlje Rudanka" - kažu iz Autoputeva RS.

Iz tog preduzeća ističu da su već preduzeli aktivnosti na pripremi i realizaciji kreditnog sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a u međuvremenu je podnesena i aplikacija za grant kod Finansijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Prema informacijama koje smo dobili iz Autoputeva RS, taj grant je izvjestan.

Aplikacija podnesena WBIF i grant su, načelno, odobreni.

Ministar Neđo Trninić najavio je nekoliko dana pred održavanje Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, da očekuje da pregovori za grant od 14 mil EUR budu završeni na tom događaju, čime bi bio osiguran dio novca za novu trasu autoputa kroz RS.

"Nadamo se da ćemo u Trstu dobiti podršku i da će nam biti odobrena grant od 14 mil EUR. Razgovaraćemo i o nekim budućim projektima" - rekao je Trninić.

Iz Autoputeva nam, međutim, nisu potvrdili da je RS dobila novac za najaktuelniji infrastrukturni projekat, ali su zadovoljni onim što se postiglo.

"Možemo da vas obavijestimo da smo zadovoljni ishodom Samita, te da nastavljamo sa započetim aktivnostima na realizaciji projekta".

Rokovi za ovaj projekat zasad nisu definisani, kažu u preduzeću Autoputevi RS, budući da je tek u planu raspisivanje tendera za izvođača radova.

"S obzirom na to da planiramo objaviti tender do kraja godine, može se očekivati da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni. Pošto će pomenuta dionica autoputa biti građena kreditom EBRD-a, JP Autoputevi RS, kao investitor projekta, dužan je da raspiše međunarodni poziv za dostavljanje ponuda".

Saobraćajnica duga 6 kilometara povezaće ujedno i novoizgrađeni autoput Banjaluka - Doboj sa gradom Dobojem, dok je ukupna dužnina Koridora 5C kroz Republiku Srpsku 46,6 kilometara.

Saradnja sa Kinezima

Inače, Autoputevi RS vode pregovore sa nekoliko kineskih kompanija o izgradnji autoputeva na području Republike Srpske. Sa kompanijom Sinohidro otišlo se najdalje u razgovorima, jer je već potpisan komercijalni ugovor i urađena sva neophodna studijska i planska dokumentacija za autoput Banjaluka – Mliništa.

U prvoj fazi gradilo bi se 62 kilometra na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ-a, a poslije toga bi se išlo dalje do Mliništa i granice sa Federacijom BiH. Kako navode iz Autoputeva RS, komercijalni ugovor i ostala dokumentacija proslijeđena je na evaulaciju kineskoj Exim banci, od koje očekuju poziv na završne pregovore.

Osim toga, Autoputevi rade na realizaciji još jednog projekta sa kineskim partnerima i to izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor. Riječ je o kompaniji China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation Group LTD, koja je, takođe, zainteresovana za rekonstrukciju željezničke pruge na istom pravcu.

(eKapija.com)