LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Svecano otvorena dijelom obnovljena zgrada Crvenog krsta
A+ R A-
14-07-2017

Svecano otvorena dijelom obnovljena zgrada Crvenog krsta

Rate this item
(2 votes)

crveni krst_sarajevo_rekonstrukcija_maj_2017

Zgrada Crvenog krsta BiH u Sarajevu, koja je 2009. proglašena nacionalnim spomenikom kulture, godinama nakon rata je predstavljala mjesto divlje deponije i ruglo grada. Nakon više od dvije decenije danas je službeno otvoren obnovljeni dio zgrade kojoj će za nekoliko mjeseci u potpunosti biti vraćen stari sjaj.
Svečanu vrpcu presjekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack čija je ambasada uložila velika sredstva u obnovu ove zgrade koja je prvobitno izgrađena 1928. godine.

"Prvi put smo pomogli 2013. godine kada se radile uklanjanje i raščišćavanje ruševina kako bi se započelo s renoviranjem. Drugi doprinos smo dala za unutarnje radove u čemu je pomogao i veliki broj naših međunarodnih partnera na čemu im se zahvaljujem. Veliko je zadovoljstvo biti na inauguraciju ove zgrade ne zbog objekta već onoga što ona predstavlja Sarajevu. Nadam se da će ovo otvorenje inspirisati zajednički duh Sarajeva jer je ova zgrada mnogo godina prije rata bila centar u kojem su se okupljali članovi zajednice i prelazili preko podjela te uživali u brojnim kulturnim i drugim događajima", rekla je Cormack.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović podsjetio kako je Crveni krst u BiH postoji već 105 godina i da je njegov doprinos nemjerljiv u pomoći najugroženijim kategorijama.

"To se pokazalo i u katastrofalnim poplavama 2014. godine ali u različitim aktivnostima koje provode u i van BiH. Redovno pomažemo i pratimo rad Crvenog krsta BiH i svake godine izdvajamo 150.000 KM", istakao je Jović.

Predsjednik Crvenog krsta BiH Rajko Lazić kazao je kako su svi presretni jer su dobili svoj dom u kojem će moći dočekati istinske prijatelje.

"Zgrada je 25 godina bila mjesto divlje deponije u kojem nije bilo života. Bili smo podstanari na tri adrese i dali/bacili preko 800.000 KM u nepovrat. Ova zgrada je bila sramota svih nivoa vlasti jer se nalazi u centru općine, grada i države. U obnovu je uloženo oko 800.000 KM i nadam se da će kao nekada predstavljati centar života za mlade i volontere koji su najveća vrijednost ove organizacije", rekao je Lazić.

Zahvalio se Ambasadi SAD-a, te Crvenom krstu Italije, Španije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Švicarske koji su pomogli u obnavljanju zgrade.

Tačan datum završetak radova još nije poznat, a do sada je u njeno renoviranje uloženo oko 800.000 KM.
(klix.ba)