LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Park Hastahana: Prostor planiranog sjedista Vlade FBiH ili moderne zgrade?
A+ R A-
17-07-2017

Park Hastahana: Prostor planiranog sjedista Vlade FBiH ili moderne zgrade?

Rate this item
(5 votes)

marijin dvor_hastahana_sa-c.net

Konačno rješenje šta će se nalaziti na prostoru Hastahane još nije definisano, a općinski načelnik će u narednom periodu definisati prijedlog u interesu lokalne zajednice i predložiti ga Općinskom vijeću, potvrđeno je iz Općine Centar za portal Akta.ba.

Ističu da je Hastahana lokalitet u vlasništvu Općine Centar i biće isključivo stavljena u proces privođenja krajnjoj namjeni koji zadovoljava interese Općine Centar.

"Partneri koji su imali prijedlog da se na ovom prostoru gradi Muzej opsade nisu mogli pokrenuti tu aktivnost i sada se traže druga moguća rješenja. Jedno od rješenja je i da se na ovom prostoru izgradi zgrada Vlade FBiH, ali ponavljamo, konačnog rješenja još nema", navode iz općine za naš portal.

Podsjetimo, na prostoru Hastahana parka, koji je preimenovan u trg Nijaza Durakovića, planirano je da bude sagrađeno sjedište Vlade FBiH. Riječ je o još jednoj od brojnih inicijativa za rješavanje "podstanarskog" problema Vlade FBiH.

Naime, Vlada FBiH još 2009. godine traži lokaciju sa smještaj namještenika, pa su u opticaju bile razne lokacije – od zgrade Elektroprivrede BiH, preseljena u Mostar, zgrade Energoinvesta, Studentskih domova, Opće bolnice 'Abdulah Nakaš', da bi sada, nakon dugogodišnje potrage za adekvatnim objektom, pokazali interes za park Hastahana. Pregovore za ovu lokaciju sa Općinom Centar vrše Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Radna grupa i Generalni sekretarijat Vlade FBiH.

Za sada nije poznato koliko bi taj projekt koštao, niti u kojem bi se vremenskom periodu realizirao.

Pored toga, Akta.ba saznaje da je za ovo područje u opticaju još jedan projekat, tačnije izgradnja moderne zgrade sa kongresnim i shopping centrom za koju je urađeno idejno rješenje.

Video render pojavio se na YouTube kanalu jednog sarajevskog arhitektonskog biroa, međutim, budući da je iznimno zanimljiv, render je počeo kružiti forumima, ali je podigao i mnogo prašine, s obzirom da se radi o izgradnji moderne zgrade u staroj jezgri grada.

Kontaktirali smo i arhitektonski biro, međutim kazali su nam da dok ne dobiju "zeleno svjetlo" ne smiju ništa govoriti o projektu.

(Akta.ba(foto:sa-c.net)