LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Kanton Sarajevo pred novim rjesenjima za parkiranje - Parking ispred zgrada ce se naplacivati
A+ R A-
18-07-2017

Kanton Sarajevo pred novim rjesenjima za parkiranje - Parking ispred zgrada ce se naplacivati

Rate this item
(4 votes)

parking alipasino_c_faza

Nakon što su na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnici usvojili Zakon o uređenju saobraćaja u KS, Ministarstvo saobraćaja u roku od šest mjeseci mora staviti u funkciju Uredbu o parkiranju.

Prema tom dokumentu, koji će postati dio novog zakona, parking prostore oko zgrada trebale bi uređivati i naplaćivati općine.

Prema riječima Zdenka Pavlovića iz Ministarstva saobraćaja, Uredbom je predviđeno da općine mogu donijeti svoj propis u uređenju parkiranja što će se direktno odnositi na uređenje saobraćaja pored stambenih zgrada.

"Mi smo dali prijedlog da se naplaćuje parkiranje za vozače koji nisu stanari, da postoje parkomati ili neka služba koja će naplaćivati parkiranje. Stanari koji žele, plaćali bi minimalnu godišnju komunalnu taksu. Na ovaj način Banjaluka je riješila problem. Ljudi koji nisu stanari neće zauzimati mjesto, ali neće ni stanari imati osigurano mjesto. Međutim, samim tim što će se plaćati, oni koji nisu stanari neće parkirati po čitave dane ispred zgrada iz drugih dijelova grada. Bit će slobodnih mjesta i moći će se parkirati. Stanari će imati naljepnice i besplatno će parkirati, s tim da će platiti godišnju taksu" - rekao je Pavlović.

Javni parkinzi izvan ulica također će se, prema riječima Pavlovića, naplaćivati. Naveo je primjer Dobrinje, gdje ima 3.000 parking mjesta koja nisu uz zgrade, a na kojima se parkira ko hoće.

"U našoj nadležnosti su svi ulični parkinzi, kao i oni koje održava Rad. Ukupno je 5.000 parking mjesta koja trenutno naplaćujemo" - istakao je Pavlović.

S ovim rješenjem ne slaže se dio struke. Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević kazao je da se ta odredba može lako pobiti iz razloga što je investitor, osim što je kupio zemljište za zgradu, uzeo i parking prostor.

"Nema nikakve pravne osnove da stanari zgrade plaćaju takvo nešto jer to su njihovi zajednički prostori, kao što su hodnik, lift... Prema mom mišljenju, to je nezakonito" - naglasio je Kovačević.

(Dnevni avaz)