LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Prezentacija realizovanih i planiranih projekata u Starom Gradu
A+ R A-
20-07-2017

Prezentacija realizovanih i planiranih projekata u Starom Gradu

Rate this item
(3 votes)

bentbasa stara_slika

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić održao je danas press konferenciju na kojoj je predstavio rezultate rada ove općine u prvih šest mjeseci. Kroz video prezentaciju prikazani su projekti koji su relizovani u proteklih pola godine ili je njihova realizacija počela ranije, a finalizirana u navedenom periodu. 

Početkom godine svečano su otvorena dva nova objekta: sportska sala u OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" i aneks objekta OŠ "Vrhbosna", a ubrzo nakon toga građani Starog Grada dobili su na korištenje i četiri nova dječija igrališta – na Sedreniku, Mošćanici, Vratniku i Bistriku. Ovaj trend će se nastaviti, pa će do kraja godine biti izgrađen moderni sportski teren na Mihrivodama vrijedan preko 100.000 KM, a finansirat će ga pobratimska turska općina Fatih.

Kako je kazao Hadžibajrić, u izgradnje novih objekata i terena, ulica i zidova, opremanje službi zaštite i spašavanja, preventivne mjere, podršku školskim ustanovama i NVO-ima, te boračkoj populaciji i socijalno ugroženim, za prvih pola godine uloženo je preko 3,5 miliona KM.

"Samo u projekte iz oblasti infrastrukture uložili smo oko 1,2 miliona KM. Rekonstruisali smo i asfaltirali neke od najvećih i najprometnijih ulica, te nastavili rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže. Počeli smo uklanjanje ruševnih objekata što je predstavljalo veliki problem u ovoj općini zbog komplikacija sa imovinsko-pravnim odnosima, ali i to se polako rješava. Posebno bih naglasio važnost čišćenja i uređenja korita. Djelujemo preventivno, a ne kada dođe do poplava. Jako je važno očistiti korita rijeka i potoka, kao što smo uradili na Čolinom i Bistričkom potoku, da ne bi došlo do poplava kada krenu padavine", kazao je Hadžibajrić.

Govorio je i o projektima u koje je Općina Stari Grad uključena, a koji su od javnog interesa za Grad Sarajevo.

"Za Trebevićku žičaru smo urbanističku dozvolu izdali još 2014. godine, a zbog izmjena planova izdavali smo ih i narednih godina. Sada radimo eksproprijaciju zemljišta i to je u završnoj fazi. Sve to Gradska uprava u tom smislu od nas zatraži mi završavamo i prije roka i tako ćemo i ubuduće. Ako je rok 30 dana, naše službe izdaju dozvole za sedam", kazao je Hadžibajrić.

Interesantne su bile i teme izgradnje hotela Hilton na mjestu bivšeg objekta Feroelektra.

"Općina je za 3 miliona i 6 hiljada KM prodala svoj dio Fatihu Kolu, koji je ostatak objekta otkupio od privatnog lica, te investirao u uklanjanje one ruševine. Procjene su da je dosad uložio više od pet miliona maraka, a što se tiče izgradnje hotela, mi smo izdali urbanističku dozvolu i izdat ćemo i građevinsku i taj postupak je u toku. Kol je investitor i na sva pitanja o izgradnji hotela može samo on odgovoriti", kazao je načelnik.

Hadžibajrić je odgovarajući na novinarsko pitanje o planovima za bazen na Bentbaši kazao da Općina neće graditi bazene iz budžetskih sredstava jer ta investicija ne bi bila održiva i bazen bi vjerovatno poslovao s gubicima s obzirom na trajanje sezone kupanja, kao i sve druge faktore. Umjesto toga, postoji mogućnost iznalaženja investitora.

"Razgovarao sam sa određenim investitorima iz Austrije koji su spremni da uđu u taj projekat. Oni bi uložili sredstva i ponovo otvorili bazen na Bentbaši, a zauzvrat bi im Općina dala bazen na korištenje u narednim godinama. Vidjet ćemo kako će se Općinsko vijeće izjasniti o tome,", kazao je Hadžibajrić.

Na kraju press konferencije Hadžibajrić je potvdio da je dobio potvrde kako je Saudijski fond za razvoj odobrio Općini Stari Grad kreditna sredstva u iznosu od oko 13 miliona maraka, te da su u momentu apliciranja za kredit ona bila namijenjena za izgradnju sportske sale OŠ "Edhem Mulabdić", nadogradnje objekta Doma zdravlja Stari Grad i 'utopljavanje' zgrade Općine Stari Grad. Ranije je potvrdio da je završena sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija, izdata je urbanistička dozvola, a u toku je izdavanje građevinske dozvole.

Govoreći o projektu izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, Hadžibajrić je kazao kako će ovo biti prva općina koja će se uključiti u postupak javno-privatnog partnerstva. "Taj postupak je u toku, on je dosta složen i sastoji se od više faza. Očekujemo da ćemo za mjesec dana raspisati postupak odabira privatnog partnera, a zaključenje ugovora moglo bi biti okončano za šest mjeseci", kazao je Hadžibajrić.

Do kraja godine, između ostalog, najavljena je rekonstrukcija vodovodne mreže i asfaltiranje u ulici Logavina, ulici Iza Hrida, te ulici Muse Ćazima Ćatića; rekonstrukcija kaldrma: Bistrik čikma, stepenište Mahmutovac, stepenište Tandareva, Porčina; sanacija klizišta Sedrenik 138-146, Sedrenik 56, Močila 45 i Nadlipe čikma 23, te drugi projekti.

(sa-c.net)