LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Na Bjelasnici se gradi podzemna garaza vrijedna 2,5 mil. KM
A+ R A-
27-07-2017

Na Bjelasnici se gradi podzemna garaza vrijedna 2,5 mil. KM

Rate this item
(5 votes)

03 centar_srebrna_lisica_01.10.2016

U krugu devet apartmana na Bjelašnici, odmah u blizini hotela „Maršal“ i skijališta, uskoro će biti napravljena podzemna garaža sa 98 parking mjesta. Za počekat radova čeka se još saglasnost zastupnika u Skupštini KS.  

Planinski ambijent

Kako nam kazao načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, gradnja na ovoj lokaciji predviđena je urbanističkim projektom „Srebrena lisica“. Već postoji urađen glavni projekt i izabran je izvođač za tri faze radova.

“Općina i Kanton potpisali su sporazum o finansiranju izgradnje garaže, koja će biti savremena cjelina i koja neće narušavati planinski ambijent. Na njenom vrhu će se nalaziti trg, i to na 3.000 kvadrata, koji će Općina koristiti za sajmove i promociju turizma, općinske manifestacije i kulturne događaje” - rekao je Berilo.

Prema njegovim riječima, gradnja će koštati 2,5 miliona KM, a vlasništvo će biti uknjiženo na Kanton i Općinu.

Odluka o upravljanju

“Imamo izabrane izvođače za betonske radove, popločavanje, unutrašnje zanatske radove i rasvjetu. Kad se gradnja završi, odlučit ćemo ko će upravljati, hoće li to biti "Rad", naše komunalno preduzeće "Trnovo" ili ćemo donijeti zajedničku odluku da prodamo garažna mjesta” - kazao je Berilo.

Ukoliko zastupnici na sjednici koja će biti održana 31. jula daju zeleno svjetlo, radovi će odmah početi u avgustu i trajati tri mjeseca. Saobraćajnica do buduće garaže već je napravljena.

Konaković: Riješeno parkiranje 

Premijer Elmedin Konaković rekao je da je Općina Trnovo ponudila kvalitetan i kompletan projekt za gradnju garaže.

„Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima. Posebno je bitna onima koji na Bjelašnici kupuju apartmane da imaju riješen i problem parkiranja. U svakom slučaju, donijet će novu vrijednost Trnovu i KS” - kazao je Konaković.

(avaz.ba)