LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Tuzlanski aerodrom zavrsava terminal za skladistenje avio goriva
A+ R A-
04-08-2017

Tuzlanski aerodrom zavrsava terminal za skladistenje avio goriva

Rate this item
(2 votes)

05 aerodrom_tuzla_3D

Pored proširenja i rekonstrukcije postojećih kapaciteta Međunarodni aerodrom Tuzla realizuje još jedan projekt. Riječ je o izgradnji carinskog terminala za skladištenje avio goriva za šta je Međunarodni aerodrom Tuzla dobio licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Džet A1.

Kruna je to aktivnosti koje je menadžment aerodroma u saradnji s Vladom TK-a započeo prije dvije godine.

"Sve pripremne faze su završene, očekujemo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo i to dobiti tokom sljedeće sedmice da bi ušli u završnu fazu ovog projekta", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Carinski terminal je potreban s obzirom na povećanje broja operacija i potrošnje goriva, a aerodrom Tuzla će se, izgradnjom terminala koja košta milion KM, svrstati među aerodrome koji će snabdijevati avio kompanije jeftinim gorivom. Samo završna faza koštat će 338.000 KM. Projekt u cijelosti finansira tuzlanski aerodrom.

Pregled i kontrola kvaliteta goriva vršit će se u novoizgrađenoj laboratoriji Međunarodnog aerodroma Tuzla.  Izgradnjom ovog terminala bit će zadovoljene ekološke norme propisane zakonom BiH pa će tankovi s gorivom biti smješteni na gumenim površinama.

Autor projekta je Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje d.o.o Tuzla.

(Fena)