LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Pogledajte detaljan prikaz dionice autoputa Mostar Jug - Buna na Koridoru 5C
A+ R A-
04-08-2017

Pogledajte detaljan prikaz dionice autoputa Mostar Jug - Buna na Koridoru 5C

Rate this item
(10 votes)

mostar jug_buna_dionica_yt_scr

Javno poduzeće Autoceste FBiH na svom YouTube kanalu objavilo je video koji detaljno prikazuje kako će izgledati dionica autoputa Mostar Jug - Buna na Koridoru Vc.

Ova vizualizacija prikazuje tunel Kvanj, vijadukte Perilu i Brijeg, mostove preko rije Bunice, Bune, tunel Goricu te petlju Mostar jug. Za Tunel Kvanj - Buna obezbjeđeno je 100.000 miliona eura. 

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug, kao i tunela Prenj, kako je ranije najavio direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, trebala bi početi u proljeće 2018. godine.

Ovom dionicom omogućena je lakša i brža povezanost autoceste i magistralne ceste M17. Za izgradnju dionice je izabrana nešto skuplja varijanta trase s izgradnjom tunela koji bi išao ispod naseljenih područja i poljoprivrednog zemljište, kako bi šteta za okolinu bila što manja.

U veljači ove godine usklađena trasa autoceste na dionici Mostar sjever – Mostar jug.

Umjesto prolaska trase kroz Blagaj ona je pomjerena na način da prolazi između zračne luke Mostar i magistralne ceste M17. Potpuno je promijenjen položaj petlje Mostar – Jug, čime je omogućena lakše i brža povezanost autoceste i magistralne ceste M17.

(Akta.ba)