LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Bosna i Hercegovina uvodi automatsko prepoznavanje tablica
A+ R A-
10-08-2017

Bosna i Hercegovina uvodi automatsko prepoznavanje tablica

Rate this item
(5 votes)

granicni prelaz_izacic

BiH bi uskoro trebala dobiti sustav za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila na graničnim prijelazima. Obavijest za izražavanje interesa za kompanije je objavljena, a kako Akta.ba saznaje obavijest o tenderu bit će u septembu 2017. godine.  Ovaj sistem će biti integrisan u postojeće aplikacije na graničnim prelazima, a koje su u funkciji od 2011.

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH za Akta.ba, da ove aktivnosti provode u cilju unapređenja graničnih provjera osoba i prijevoznih sredstava prilikom prelaska državne granice.

''Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostavljanja video-nadzora (IPA 2015). Granična policija BiH je dostavila Europskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju projekta. Dinamika provođenja projekta ovisit će od procedura i nadležnih organa Europske komisije'', navodi Dujković.

Instalacija ovog sistema omogućiti će da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada ono prelazi granicu. 

Automatsko prepoznavanje registarskih tablica, poznato i kao skraćeno ANPR predstavlja tehnologiju o kojoj se danas mnogo govori naročito u policijskom sektoru, javnoj sigurnosti i prometu.

ANPR je tehnologija koja koristi uglavnom visokokvalitetne kamere i softver koji prepoznaje registarstarske tablice, pravi sliku tablice, interpretira znakove na istoj i čuva ih u bazi podataka.

Ovaj sistem se obično sastoji iz hardvera (kamere) za prikupljanje slike, softvera za prepoznavanje i menadžmenta baze podataka.          

Jedan od najvećih izazova optičkog prepoznavanja je upravo identifikacija znakova na registarskim tablicama koja je registrirani kamerom.

(Akta.ba)