LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Za cestu Neum-Stolac osigurano 40 miliona KM
A+ R A-
11-08-2017

Za cestu Neum-Stolac osigurano 40 miliona KM

Rate this item
(6 votes)

cesta stolac_neum_foto_hms.ba

Ponude za početak izvođenja radova na dionici Neum - Stolac pristigle još krajem 2016. godine. Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić u intervjuu za Večernji list kazao je da je Komisija za evaluaciju ponuda završila svoj posao i Prijedlog odluke o izboru izvođača radova dostavila na odobrenje međunarodnim kreditnim institucijama (WB i EIB).

Po dostavljanju Prijedloga odluke, međunarodne kreditne institucije su uputile zahtjev za pojašnjenjem pojedinih informacija koje se prikupljene i dostavijene bankama. Trenutno očekuju odobrenje od banaka nakon čega će se pristupiti pregovorima o ugovoru, potpisivanju ugovora i početku izvođenja radova.

Kazao je da će se izgradnja ove magistralne ceste finansirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke (WB) i Evropske investicijske banke (EIB). Ukupno 40 milijuna EUR osigurano je za izvođenje radova i nadzor, a sredstva za eksproprijaciju treba osigurati Vlada FBiH i JP Ceste FBiH

Ovo je ujedno i najznačajniji projekat u Programu modernizacije izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac čija je procjenjena vrijednost cca. 40 mil. EUR. Ukupna dužina nove trase je cca. 36km, na kojoj senalazi tunel dužine cca. 900 m. U cilju učinkovitije implementacije, projekat je podijeljen u 7 dionica (lotova). 

(Akta.ba)