LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Deveta transverzala: Osnovni problem placanje eksproprijacije
A+ R A-
14-08-2017

Deveta transverzala: Osnovni problem placanje eksproprijacije

Rate this item
(8 votes)

deveta transferzala-mapa_foto_faktor

Gradnjom Devete transverzale u općini Novi Grad, Boljakov Potok spojio bi se s Alipašinim Poljem. Prve aktivnosti u vezi s gradnjom prvih 100 metara dionice pokrenute su prošle godine, ali su radovi stali zbog spora s TDS "Energoinvest", o čemu je "Dnevni avaz" ranije pisao.

Društveni sadržaji

U međuvremenu su pokrenute aktivnosti gradnje iz Boljakovog Potoka, gdje je planirano rušenje velikog broja objekata, a neki su već dobili rješenje. Tako je 15 privrednika u junu dobilo rješenje o rušenju njihovih poslovih prostora, ali je inicijativom Općinskog vijeća rušenje odgođeno do septembra. Privrednici sada čekaju šta će se dogovoriti Općina i Ministarstvo saobraćaja KS i ko će platiti eksproprijaciju.

Kako nam je rekao Sejo Serhatlić, trenutnim projektom, kojim je planirana gradnja Devete transverzale, trebaju se rušiti i ambulanta sa poštom i apotekom.

“Planirano je rušenje i malonogometnog stadiona i Sportsko-rekreacionog centra "Braća Kadić", skoro 15 poslovnih prostora u kojima je zaposleno 40 ljudi, dječije igralište, parking oko zgrada... Ukoliko budu gradili prema ovom projektu, naselje Boljakov Potok ostaje bez društvenih sadržaja. Djeca neće moći trenirati, a stadion smo najviše gradili svojim sredstvima. Pritisak se vrši na nas, privrednike, da nam se sruše objekti” - istaknuo je Serhatlić.

Pripremne aktivnosti

Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda rekao je da na Devetoj transverzali imaju pripremne aktivnosti te da ne zna kako će biti riješena eksproprijacija.

“Za Devetu transverzalu pripremamo tendersku dokmentaciju, rješavanje imovinskopravnih odnosa, pribavljamo urbanističke i građevinske dozvole. Općina i Ministarstvo trebaju platiti eksproprijaciju, ali ne znam kako će se to riještiti. Općina je pokrenula incijativu da to bude po principu kredita EBRD-a, ali ne znamo hoće li to biti uspješno” - rekao je Drnda.

Građevinska vrijednost objekta

Iz Novog Grada dobili smo odgovor da je Deveta transverzala od kantonalnog značaja i da je investitor projekta Direkcija za puteve, a Općina je sufinansijer gradnje.

“Općinsko vijeće Novi Grad uputilo je inicijativu Vladi i Skupštini KS da se sa spornim objektima postupi kao što je urađeno na 12. transverzali i Južnoj longitudinali, da se izvrši nadoknada u visini građevinske vrijednosti objekata. Od odgovora Skupštine i Vlade zavisit će rješavanje problema objekata na trasi Devete transverzale” - rekli su iz Novog Grada.

(avaz.ba)