LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Vlada dobila tri ponude za obnovu hotela ''Nacional''
A+ R A-
23-08-2017

Vlada dobila tri ponude za obnovu hotela ''Nacional''

Rate this item
(9 votes)

hotel nacional_sarajevo

Devastirani i zapušteni objekt hotela “Nacional”, koji se nalazi u ulici Konak u Starom Gradu, još čeka na obnovu. Iako se nalazi u samom centru grada, u blizini mnogih historijskih i kulturnih institucija, jedini je ostao neobnovljen.

Potrebe učenika

Prema informacijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, koje je nadležno za ovaj objekt, koji je sastavni dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole, do sada su stigla tri pisma namjere za investiranje u slučaju eventualne obnove hotela “Nacional”.

Ponude su dostavili firma “BBI Real Estate”, hotel “Etn” i Udruženje građana, dioničara, akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH iz Tuzle.

“U pismu “BBI Real Estate” iskazana je namjera i zainteresiranost za investiciju u slučaju eventualne realizacije projekta obnove hotela. Hotel “Etn” iskazao je interesiranje za rekonstrukciju, obnovu i vraćanje prvobitnoj namjeni, a Udruženje građana, dioničara - akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH iz Tuzle zatražilo je informacije o slobodnim devastiranim površinama, o odnosu vlasništva škole u dijelu objekta, kao i o mogućnosti da se dio objekta prilagodi za potrebe Sarajevo Film Festivala" - rekli su iz Ministarstva.

Prema podacima Ministarstva, dio devastiranog hotela “Nacional” rekonstruirala je Srednja ugostiteljsko-turistička škola, koji koriste za potrebe učeničkih radionica.

Školske radionice

“Škola koristi jedan dio hotela kao radionicu za realizaciju praktične nastave iz usluživanja, kuharstva i poslastičarstva, za kotlovnicu i radionicu za potrebe putničke agencije radi realizacije praktične nastave. Za sve dijelove nekretnina hotela “Nacional” škola, kao nosilac prava raspolaganja, posjeduje potrebnu dokumentaciju” - naveli su iz Ministarstva.

Mišljenje Pravobranilaštva

Kako navode u Ministarstvu, u ovom trenutku nije moguće dati preciznije informacije o procjeni stanja hotela, potencijalnim mogućnostima obnove i namjene objekta, kao ni procjene o visini investicija.

“Vlada KS, prije nego što se donese odluka o prodaji, dugoročnom zakupu, koncesiji, nekom od oblika javnog ili privatnog partnerstva hotela “Nacional”, pribavit će stručno mišljenje Pravobranilaštva, kao stručnog tijela zakonom zaduženog za zaštitu imovine i imovinskih interesa KS” - naveli su iz Ministarstva.

(Avaz.ba)