LoginRegister
Home » News Archive » Project News » U centru Nevesinja izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na 53.000 m2
A+ R A-
02-09-2017

U centru Nevesinja izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na 53.000 m2

Rate this item
(2 votes)

nevesinje stambeno_poslovni_kompleks_rp

Moderan stambeno-poslovni kompleks sa sportsko-rekreacionim i kulturnim sadržajima na površini od 53.000 m2 mogao bi uskoro da krasi uže jezgro Nevesinja.

Naime, kako je predviđeno Regulacionim planom Vojni logor usvojenim 2015. godine, prostor nekadašnje kasarne Nevesinjska puška očekuje potpuno novi izgled i namjena.

Kako za eKapiju kaže samostalni stručni saradnik za prostorno planiranje i ekologiju Opštine Nevesinje, Miljan Đurasović, na zahtjev zainteresovanih investitora trenutno se sprovodi izmjena ovog plana kako bi se mogle ostvariti predviđene investicije.

"Planom će biti predviđena izgradnja stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih jedinica, zatim objekata za sport, rekreaciju, turizam, uslužnih djelatnosti, kao i mnogih drugih sadržaja".

Dodaje da se usvajanje izmjena plana očekuje do kraja novembra 2017. godine.

"S obzirom na to da već postoje zainteresovani investitori za pojedine objekte unutar kompleksa, realizacija plana će krenuti odmah nakon usvajanja. Jedan dio objekata već je priveden namjeni u skladu sa postojećim planom".

"Grad u gradu" privlači investitore

Đurasović ističe da je cilj izrade Regulacionog plana Vojni logor da se ovaj napušteni kompleks, koji je "grad u gradu", stavi u funkciju gradskih dešavanja i da se "inkorporira" u postojeću urbanu strukturu. Želja je i privući i nove investitore.

Zainteresovanih investitora već ima, kaže naš sagovornik i dodaje da su neki već uložili određen novac u skladu sa aktuelnim planom.

"Postojeća infrastruktura ne zadovoljava potrebe budućih sadržaja tako da je predviđeno povećanje kapaciteta kompletne komunalne i saobraćajne infrastukture unutar zone. Sadašnje stanje u infrastrukturi može posmatrati samo kao privremeno rješenje" - ističe Đurasović.

Sadašnja namjena kompleksa

Jedan dio kompleksa u kasarni Nevesinjska puška, koji se trenutno koristi, u relativno je dobrom stanju. Ovi objekti su izdati pod zakup privatnim licima i sportskim kolektivima, dok je jedan dio ustupljen na trajno korišćenje lokalnim preduzećima i organizacijama, između ostalih vatrogascima i komunalnom preduzeću. Ostali objekti koji se ne koriste su neupotrebljivi bez značajnijih ulaganja.

"Pojedini objekti su u toliko lošem stanju da je postojećim planom predviđeno potpuno rušenje i izgradnja novih. Centralni dio kompleksa, odnosno bivši poligon, se trenutno koristi kao sportski i rekreacioni teren" - kaže Đurasović.

Kompleks na 53.800 m2

Kasarnu Nevesinjska puška čine 22 objekta na oko 53.800 m2 zemljišta. To je kompleks koji zauzima skoro trećinu užeg jezgra grada.

Inače, postojala su dva konkretna prijedloga kako iskoristiti ovu površinu - jedan je bio da se na tom prostoru, koje obuhvata deset hektara zemljišta, otvori slobodna zona jer ima dobar položaj, objekte, parkinge, što je predispozicija za uspješan distributivni centar u koji bi se dopremala roba. To bi bila zona oslobođena poreza na dodatnu vrijednost.

Drugi prijedlog, koji je sada i usvojen, je da se na ovoj lokaciji formira veliki sportsko-rekreativni i kulturni centar, a da dio bude iskorišćen za objekte malih i srednjih preduzeća, kao i za stambene zgrade.

Poslovna zona Botin

Inače, Nevesinje bi uskoro trebalo da dobije i poslovnu zonu na prostoru bivšeg kompleksa Drvne industrije Velež-Botin. Ovo je predviđeno Regulacionim planom Botin koji bi trebalo da bude usvojen do kraja septembra 2017. godine.

(eKapija.com)