LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Mostar Marriott ce biti zavrsen do proljeca 2018. godine
A+ R A-
02-09-2017

Mostar Marriott ce biti zavrsen do proljeca 2018. godine

Rate this item
(6 votes)

11 marriott_mostar_3d

Mostar će na proljeće sljedeće godine dobiti jedan od najluksuznijih hotela u BiH. Hotel svjetskog lanca Marriott International krasiće srce starog grada, na mjestu nekadašnjeg hotela Ruža.

Imaće više od 180 soba i apartmana, velike kapacitete za konferencije i događaje sa salom koja može da primi oko 740 učesnika, te mnogo drugih sadržaja po visokim standardima svjetske hotelske grupacije. Generalni direktor hotela Mostar Marriott Marwan Ragheb kaže za portal eKapija da im je cilj da budu spremni do sljedeće turističke sezone.

"Planiramo da završimo građevinske radove do decembra 2017. i da nakon toga krenemo sa treninzima i pripremama. Hotel će biti dio brenda Marriott, klasičnog premium brenda Marriott International i zvaće se Mostar Marriott" - kaže Ragheb.

Marriott International je ugostiteljski div sa više od 6.000 hotela i 30 brendova u 122 zemlje svijeta. Ima najveću imovinu i najkompletniji raspon brendova u hotelskoj industriji. Kompanija ima 100 miliona članova u programu lojalnosti i završila je 2016. godinu sa više od 420.000 soba u razvoju.

Hotel Marriott u Mostaru biće lociran kraj Starog mosta u srcu istorijskog dijela grada i imaće 5 zvjezdica. Iza franšize stoji lokalna kompanija, a prema riječima Ragheba, tokom sezone biće zaposleno više od 200 ljudi.

Hotel će imati čak pet različitih restorana, te sadžaje za slobodno vrijeme tokom boravka u hotelu, kao što su soba za jogu, teretana, spa centar, a posebna atrakcija biće veliki bazen na krovu. Prednost hotela biće i u njegovim kapacitetima predviđenim za poslovne i druge događaje.

"Hotel će moći da ugosti kongrese i druge velike poslovne događaje, kao i izložbe, u sali koja može da primi 742 učesnika. Ukupni kapaciteti za konferencije i događaje prostiru se na 3.026 m2".

Generalni direktor hotela kaže da cilj učiniti Mostar još privlačnijom destinacijom za putnike koji dolaze poslovno ili na odmor.

"Učinićemo to tako što ćemo omogućiti međunarodni nivo infrastrukture na lokalnom nivou. Rezultati studije razvoja turizma govore da je infrastruktura vjerovatno najvažniji element razvoja turizma i putovanja".

Osim toga, cilj je donijeti nova iskustva u restoranskoj ponudi i slobodnim aktivnostima u odnosu na trenutno dostupne u Mostaru.

"Čvrsto vjerujemo da sve navedene komponente mogu imati pozitivan uticaj na posjetioce koji ostaju duže u Mostaru, kao i smanjenje sezonske razlike između ljetnih i zimskih mjeseci" - kaže Ragheb.

Benefiti za turizam

Iako je teško kvantifikovati dugoročne benefite hotela za turizam u Mostaru i BiH, Ragheb ističe da je projekat svakako prekretnica u cjelokupnom regionalnom razvoju. Turizam, kako kaže, nije industrija u tradicionalnom smislu.

"To je zapravo nevidljivi izvoz koji donosi benefit iz drugih zemalja na destinaciju i veoma je komplikovano izračunati benefit i posao koji donosi. Ukoliko uzmemo u obzir da turista konzumira vodu, struju, hranu, smještaj, telefon, koristi kopneni i vazdušni saobraćaj, kupuje suvenire i ostalo, uključuje se u kulturne i rekreativne aktivnosti, itd, razumljivo je pretpostaviti da indirektni ekonomski uticaj prevazilazi direktni".

Dodaje da Mostar odlikuju karakteristike destinacije koja se uspješno i brzo razvija.

"Okružuju ga različiti interesi i aktivnosti i rastući broj kompanija. Prilaz gradu se brzo može unaprijediti kroz promociju lokalnog postojećeg međunarodnog aerodroma i autoputa koji se trenutno razvija".


(eKapija.com)