LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » BiH i zvanicno clanica Transportne zajednice - Odblokirano 250 mil EUR za infrastrukturne projekte
A+ R A-
19-09-2017

BiH i zvanicno clanica Transportne zajednice - Odblokirano 250 mil EUR za infrastrukturne projekte

Rate this item
(3 votes)

transport ilustracija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, uz prisustvo povjerenice EU za mobilnost i transport Violete Bulc, potpisao je u ponedjeljak u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Ovim će biti realizovan bazni uslov za aktiviranje oko 250 mil EUR za četiri inftastrukturna projekta koja su BiH odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Riječ je o dionici autoceste 5C, na potezu Ponirak - Vraca, odnosno Zenica – Tunel, čija je vrijednost 83,9 mil EUR, od čega je BiH dobila grant od 15,9 mil EUR. Druga dionica je Zenica - Gračanica s ukupnom investicijskom vrijednošću od 66,9 mil EUR, a grant za BiH je 11,8 mil EUR. Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 mil EUR, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 mil EUR.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 mil EUR, za koji je BiH odobren grant od 3,1 mil EUR.

Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicijsku vrijednost koja iznosi oko 250 mil EUR, od čega je BiH dobila oko 46 mil EUR granta koja će omogućiti da se pokrene realizacija četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

Ovo će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje inostranih investicija, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

(eKapija.com)