LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Bosna i Hercegovina dobija Vijece arapskih investitora?
A+ R A-
12-10-2017

Bosna i Hercegovina dobija Vijece arapskih investitora?

Rate this item
(5 votes)

FIPA sastanak_vlasnik_sunnylanda

Vlasnik projekata Sunnyland i Emirates šeik Mohammad bin Saqr Al Qasimi je posjetio FIPA-u kako bi razgovarao sa menadžmentom Agencije o novim investicijama koje planira realizovati u BiH, te o prijedlozima saradnje vezano za osnivanje Vijeća arapskih investitora u BiH i organizovanje sajma privrede BiH u UAE u februaru 2018.

Šeik Al Qasimi je takođe istakao kao dobru poslovnu ideju i investiranje putem učešća u dioničkom kapitalu gdje je moguće objediniti privatni i državni kapital.

Osim toga, zatražena je podrška FIPA-e u ohrabrivanju stranih investitora da ulažu ne samo u Sarajevo, nego i u ostale dijelove Bosne i Hercegovine, poput Tuzle, Bihaća, Mostara, Banjaluke sa ciljem ravnomjernijeg razvoja svih dijelova BiH.

Kada je riječ o turizmu, osim ulaganja u izgradnju hotela i zabavnih sadržaja, BiH pruža mogućnosti za ulaganje u zdravstveni turizam, osnivanje medicinskih ustanova, te izgradnju sportskih sadržaja sa ciljem privlačenja sportskih klubova koji bi u BiH dolazili na pripreme.

Šeik Al Qasimi je između ostalog istakao da bi Bosna i Hercegovina mogla privući mnogo više investicija, a i turista, ukoliko bi više radila na svojoj promociji, jer iskustva investitora govore da se u svijetu vrlo malo zna o Bosni i Hercegovini.

Takođe, kada je u pitanju turizam potrebno je mnogo više raditi na njegovoj promociji kako bi BiH privlačila turiste ne samo ljeti nego i u ostalim godišnjim dobima, što sada nije slučaj.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je izrazio spremnost Agencije da usko surađuje sa predstavnicima Sunnylanda i Emiratesa na realizaciji novih investicija i osnivanju Vijeća arapskih investitora u BiH kako bi se izbjegla mogućnost eventualnih zloupotreba i lažnog predstavljanja, te kako bi se znalo ko je pravi investitor.

FIPA će takođe pružiti potrebnu podršku i za sve ostale prijedloge saradnje.

(eKapija.com)