LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Za rekonstrukciju Olimpijskog muzeja 600.000 KM
A+ R A-
17-10-2017

Za rekonstrukciju Olimpijskog muzeja 600.000 KM

Rate this item
(4 votes)

sarajevo olimpijski_muzej_d_huterer

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić razgovarao je s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, u cilju promovisanja više tema što su u kontekstu uvažavanja i nastavka uspješne saradnje institucija Federacije i Grada. Pritom je Skaka izjavio da Gradska uprava ima podršku Federacije.

Dvojica zvaničnika su za Fenu izjavili da je fokus u ovom susretu bio na predstojećem Evropskom olimpijskom festivalu za mlade 2019. godine (EYOF).

"U tom kontekstu, aktivnosti Grada Sarajeva idu u pravom smjeru, a Federacija nastoji da svoje obaveze ispunjava pravovremeno" - rekao je Mušić.

Razgovarano je i o projektu rekonstrukcije Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Za glavni projekt rekonstrukcije, Grad Sarajevo je u ovogodišnjem budžetu osigurao 100.000 KM, a Kanton Sarajevo 500.000 KM.

Mušić je izjavio da će se založiti da nedostajućih oko pola miliona bude osigurano u saradnji s Federalnom vladom kako bi projekt bio okončan do početka EYOF-a.

Prema riječima gradonačelnika Skake, time bi bio vraćen jedan od simbola grada koji istovremeno treba da bude stavljen i u funkciju turističke ponude Sarajeva.

Zvaničnici su izjavili da je u njihovom današnjem susretu bilo riječi i o nacionalnom spomeniku BiH - objektu stare željezničke stanice na Bistriku i da su dogovoreni zajednički napori prema preduzeću "Željeznice FBiH" te Federalnoj vladi u pokušaju rješavanja pretpostavki za rekonstrukciju objekta i njegovog pretvaranja u muzej željeznica, kao i stavljanja u funkciju turističke ponude.

Predsjedavajući Predstavničkog doma i gradonačelnik su razgovarali i o mogućnostima za primjereno rješenje smještaja u zajednički prostor institucija Parlamenta FBiH i Gradske uprave Sarajeva.

Na molbu predsjedavajućeg Mušića, gradonačelnik Sarajeva je prihvatio da idućeg mjeseca bude realizirana njegova posjeta Gradskoj upravi u Mostaru radi osmišljavanja zajedničkih projekata od posebnog interesa, s posebnim akcentom na stavljanje pojedinih dobara na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

(Fena)